Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog - listopad 2009
utorak, listopad 13, 2009

    Naša eko-udruga, još prije desetak godina započela je sa obilaskom i evidentiranjem, te čišćenjem i sanacijom mnogih divljih deponija otpada na širem području grada Nove Gradiške, uz neophodnu suradnju sa Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama, komunalnim službama, Hrv. cestama i mnogima drugima koji su bili zainteresirani za ekološku problematiku našega kraja. Često su sa nama bili i učenici raznih osnovnih i srednjih škola, koji su nerijetko bili šokirani prizorom raspadajućih životinjskih trupala, te nesnošljivim smradom koji se širio uz naše lokalne i regionalne ceste. Uz čišćenje i sanaciju takvih žarišta zaraznih bolesti i kontaminiranog tla, uporedo smo radijskim, televizijskim i novinskim medijima, obaviještavali i upozoravali pučanstvo na posljedice i štetnost takvog nemara prema okolišu u kojem živimo. Može se reći da su od tada do danas naše akcije imale ploda jer su mnoge općine i sela započele sa sanacijom svojih divljih deponija, ali mnoge su propustile priliku da poslije sanacije takvo stanje i održe, što se moglo riješiti edukacijom mještana, nadzorom i znakovima upozorenja.
    Zbog toga smo danas opet na početku. Opet se stvaraju nova žarišta zaraze, bacanjem svinjskih trupala po potocima, kanalima i divljim šikarama. Pravilo tih ekoloških prijestupnika, ili bolje reći zločinaca, je, što dalje od sebe, na ničiju zemlju, najčešće između Rešetara i Nove Gradiške. Postavlja se pitanje što je uzrok uginuća bačene stoke, to može biti i svinjska gripa, kravlje ludilo ili tko zna koja smrtonosna životinjska bolest koja bi zasigurno alarmantno i šokantno djelovala na bilo koju zemlju u Europi, ali je očito da mi još nismo tamo. Drugi upitnik je što radi inspektorat zaštite okoliša, sanitarna inspekcija, ili čak policija, koja bi trebala obratiti pažnju i na tu vrstu kriminala, jer je predvidljivo locirati mjesta takvih prekršaja. Vjerujem da još nitko nije kazneno ili krivično odgovarao za neki sličan prekršaj, što dovoljno govori o stanju ekološke svijesti, ne samo kod prekršitelja već i kod onih koji su plaćeni da tome stanu na kraj. Na kraju se opet sve svodi na neke udruge i pojedince koji nisu plaćeni da upozoravaju i otkrivaju štete na prirodnom okolišu, ali su uvijek u službi svoje savjesti, za dobrobit kvalitete života svoga pučanstva i svojega kraja. Neka bar ove fotografije posluže na uvid javnosti, jer od gore prozvanih teško ćemo polučiti bilo kakvu akciju ili reakciju.

Šokantne fotografije pogledajte klikom na sličice ispod:

foto
ekoizvor @ 21:29 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 8, 2009

    U razdoblju možda jednog današnjeg životnog vijeka nestala je civilizacija Maja, jedna velika i grandiozna civilizacija, koja je gradila spektakularne hramove i gradove od 100 000 stanovnika, u vrijeme dok je Pariz još bio neugledno selo, a Europa u svom slabo zapamćenom mračnom dobu. Arheolozi su dugo tražili razlog iznenadnog napuštanja velikih gradova u vrlo kratkom razdoblju, i degradaciji jedne velike kulture koja je preko noći od gradske postala prašumska i onda su došli do odgovora. Voda! Majanci su za potrebe svojih velikih gradova i sve većeg priljeva stanovništva, iskrčili velike prostore kišne šume, da bi napravili nove poljoprivredne površine za prehranu stanovništva. Krčenjem velikih šumskih površina svako desetljeće bilo je sve manje padavina, dok nije došlo do velikih suša i obilnih i kratkih proloma oborina koje su sa suhe i ispucale zemlje odnosile plodno tlo koje je prestalo biti uporabljivo za ratarstvo. Zalihe podzemne vode su brzo nestale zbog manjka sezonskih kiša koje su ovisile o isparavanju sa nekadašnjih velikih šumskih površina. Glad i bolesti istjerali su narod iz gradova i potakle seobe i nestanak civilizacije. Potom je nakon mnogo godina prašuma progutala nekad veličanstvene metropole.

    Kakve to veze ima sa nama? Jesu li nedavne poplave u Drežniku, Rešetarima, Tisovcu, Bukovici, slučajnost ili slijed ljudskih pogrešaka prema prirodi? Što kažu suhe činjenice? One mnogo toga imaju za reći ali imamo li ušiju za slušanje, mozga da se zbrojimo i srca da djelujemo?
    Načelnik općine Rešetari Zlatko Aga, prvi je uvidio da su presušeni bunarevi u Drežniku i Gunjavcima, i alarmantno stanje poljoprivrede u svim okolnim općinama, te sve češći naleti olujnih nevrijemena koji prouzrokuju bujice blata i vode, usko povezani sa ogoljivanjem ogromnih šumskih površina iznad tih mjesta. Dobro je uočljivo i iz zraka (kliknite ovdje), u programu Google Earth, iako su podaci stari par godina, a ogoljene površine drastično su se povećale. Ima još poražavajućih statistika.
    Od zadnjih 10 godina, čak je 8 godina sa izmjerenim najvišim prosječnim temperaturama od zadnjih 120 godina otkad se vrši mjerenje. Slavonija već preko 10 godina ima trend nedostatka oborina, a posebno snijega, uz redovno isušivanje potoka, rječica i seoskih bunareva. Voćke se suše, isušeno tlo puca i gubi vlažnost i hranjivost, nema vode za zalijevanje niti za piće, poljoprivredni urod sve je siromašniji. Korita nekad bujnih potoka Adžamovke, Rešetarice, Pokotine, zarasla su u travu veći dio ljeta, jer su svi šumski izvori vode presušili.
    Iako je naše šumsko bogatstvo poznato po visokom postotku samoobnovljivosti, bojim se da su ta vremena i trendovi ostali kao podsjetnik za našu odgovorniju prošlost naspram prirodi i njenim zakonima. Prije nekoliko godina veliki dio populacije pitomog kestena uništen je izbijanjem neke bolesti, kojoj uzrok može biti samo učestala uporaba kemikalija u šumama, koje zatiru prirodnu bioraznolikost biljnih vrsta u korist prevladavanja komercijalno isplativih vrsta poput hrasta i bukve. Da vas podsjetimo, sadnice kestena u naše krajeve donijeli su Rimljani, u doba kad smo bili dio toga velikog carstva. Uglavnom, nešto se čudno događa sa nama, gledamo, šutimo i trpimo. Svakom mještaninu Drežnika jasno je da vode nema jer su mnoge šume posječene, a šumska izvorišta davno su nestala. Šume su nam tokom ljeta toliko suhe da svaka kiša nestane za tren oka pod zemljom kao da nije ni padala. Jasno je i da učestale bujice odnose plodno i hranjivo tlo sa površine koja je ogoljena sječom, Jasno je i da su male šanse da se tu šuma ponovno obnovi i da taj proces bude dugotrajniji nego što se očekuje.
    Računica je jasna i nemilosrdna, ako nema vode, nema ni života. Možda će u nekoj skoroj budućnosti mnoga sela ostati prazna zbog iseljavanja radi nedostatka vode, kao što su šokantna i predviđanja mnogih analitičara da će se budući ratovi voditi oko prava i vlasništva na vodu. Slavonija će teško ostati žitnica, ako nam brda budu gola i bez šume.
    Možda je krajnje vrijeme da se sastanu načelnici općina, mještani, službenici javnih poduzeća i civilne udruge, kako bi osvijestili postojanje ovog velikog problema koji se sve više potencira u kvaliteti života i samoj mogućnosti opstanka u tim područjima. Šuma, voda i zrak su međusobno ovisni i isprepleteni, a ne smijemo zaboraviti da je konačni korisnik funkcioniranja te biosfere sam čovjek. Dakle, da ponovimo lekciju: bez šume nema vode, bez vode nema života, bez vode nema šume!

Kliknite za veći prikaz:
ekoizvor @ 18:17 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, listopad 3, 2009
Nedavno se digla velika prašina oko apsurdnog prekršajnog postupka protiv udruge Zelena akcija.
Zbog toga smo mi kao udruga osjećali potrebu Zelenoj akciji uputiti pismo potpore, a Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva apel (također poslan u obliku pisma) kojeg donosimo u cijelosti:

PREDMET: Apel

Poštovani!
Upućujemo Vam ovaj apel glede Vašeg nekorektnog odnosa prema “Zelenoj akciji" i njihovog eventualnog kažnjavanja, odnosno tužbe protiv iste udruge, što bi bio skandalozan i nekorektan potez ovoga Ministrastva. Vama je dato povjerenje i mandat od većine birača da svojim radom opravdate svoj izbor i javno povjerenje, kroz moralnu i etičnu politiku zaštite okoliša koja uvjetuje zdravlje i bolju budućnost sadašnje i buduće generacije.
Potpuno je neprihvatljivo da u ovoj situaciji, kad se cijeli svijet okreće nužnosti očuvanja okoliša vi podižete tužbu protiv najaktivnije ekološke udruge u Republici Hrvatskoj. Mi ovim apelom podržavamo djelovanje "Zelene akcije" i svih ostalih udruga koje su u službi savjesti radi očuvanja okoliša, kao jedinog i prioritetnog faktora za stvaranje uvjeta opstanka i života na Zemlji. Ujedno vas podsjećamo da vaš zadatak zbog kojeg ste i izabrani, nije vladanje, već služenje i da će Vaše odluke utjecati na zdravlje i boljitak svim budućim generacijama u Republici Hrvatskoj.
Nadamo se da ste svjesni Vaše zadaće i odgovornosti pred svim građanima Lijepe naše.

Srdačan pozdrav!

Članovi Ekološke udruge “Izvor”
ekoizvor @ 18:41 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare