Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog - listopad 2010
nedjelja, listopad 10, 2010

Don't eat my friend

Dragi naši, evo i nas nakon duuugo vremena. Nadam se da niste digli ruke od nas bez obzira što nikako da Vas počastimo sočnim eko štivom ili se pohvalimo kojom akcijom. Nije da se ništa ne događa, zapravo događanja je vrlo mnogo, no nikako da netko nešto konkretno sroči.

Uglavnom, prijeđimo na stvar. Ovaj put Vam se javljamo pošto su iza nas dva vrlo bitna datuma. Naime, radi se o Danu vegetarijanaca i Danu životinja koji se obilježavaju 1.10. (Dan vegetarijanaca) i 4.10. (Dan životinja).

Stoga , prijatelji životinja i prijatelji životinje ;) u ime Ekološke udruge „Izvor“ čestitam Vam Vaš dan s malim zakašnjenjem! Iako su ovi dani iza nas smatram da ne smiju proći nezapaženo pogotovo od strane nas deklariranih ekologa jer ipak su vegetarijanstvo i briga za životinje jedan od bitnih preduvjeta osiguravanja dovoljne količine prirodnih resursa prijeko potrebnih za održavanje života na našem planetu. Detaljnije obrazloženje ove teze možete pročitati u autorskom tekstu našeg dragog predsjednika i dugogodišnjeg vegetarijanca Slavonca (ovo gotovo zvuči kao oksimoron) , Sri Damira Ivoševića-Damče, koji se u „malo žešćem“ tonu osvrnuo na ovu tematiku.

Vegetarijanstvo-preduvjet za bolji svijet

Danas je u modi da svi pričamo o ekologiji, zaštiti planeta i životnih oblika na njoj, sa zabrinutošću pratimo vijesti o klimatskim promjenama, erupcijama vulkana, poplavama i potresima, te se gnušamo i čudimo katastrofama i razaranju prirode poput one zadnje u meksičkom zaljevu, a za koje je neposredni krivac čovjek ili korporacija, a nikad se nismo sami upitali ili bar pomislili, imamo li i mi krivice u tome ili su uvijek krivi neki tamo daleki. Svi mi govorimo o tome na pravi način i kritiziramo političare, korporacije, zagađivače okoliša, a da se nismo pomakli sa mjesta, niti pokušali što učiniti, uglavnom tvrdeći da smo sitne ribe i da ne možemo mijenjati i utjecati na svijet koji bez obzira na naše drugačije mišljenje nezaustavljivo ide ka svojoj propasti. To je obrazac za koji su se mnogi uhvatili i upravo je svijet takav kakvi smo mi sami u njemu, odnosno, na koji način živimo i djelujemo, mislimo i težimo, slika je vanjskog svijeta koji vidimo oko sebe.

Najvažnija činjenica koju svatko od nas treba upiti i zapamtiti je da svijet možemo poboljšati samo ako poboljšamo i promijenimo sebe. Prvi preduvjet mijenjanja samog sebe je potpuno osobno nenasilje koje uključuje vegetarijanstvo i kulturno, ljubazno i tolerantno ponašanje prema svim životnim oblicima, a ne samo prema čovjeku. Ako se grozite činjenicama da svakodnevno u cijelom svijetu, mesna i farmaceutska industrija muči i ubija na milijarde životinja svih vrsta, onda se sjetite da ste Vi direktan naručitelj njihovog mučenja i ubojstva, jer za ručak imate svinjetinu, govedinu, ili janjetinu i piletinu, te koristite parfeme i kozmetiku zbog koje su životinje mučene da se odredi količina štetnosti koju ljudsko tijelo može podnijeti a da prenaglo i vidljivo ne oboli.

Neposredan uzrok ogromnog zagađenja planeta i povećanja smrtnosti od gladi u trećim zemljama dakako je povećanje potrošnje i konzumacije mesa, te povećan uzgoj stoke, koji je direktno povezan sa krčenjem i sječom ogromnih šumskih površina, direktnim gubitkom proizvođača kisika, te propadanja i erozije tla koje gubi hranjivost i sposobnost obradivosti. Dokazano je da je uzgoj stoke i njena emisije metana davno nadmašio emisije zagađenja ukupne automobilske industrije.

Količine hrane koje stočni fond pojede tokom uzgoja mogle bi prehraniti čak dvije zemljine populacije. Zbog uzgoja bilja za biogorivo i prehranu stoke, bogate zemlje više ne izvoze viškove hrane jer imaju jedva dovoljno za sebe, što povećava obim smrti od gladi u siromašnim zemljama koji je i sad šokantan. Spomenimo još da su tvornice za preradu mesa najveći potrošači i zagađivači pitke vode koja će neminovno uskoro morati biti zaštićena kao rijetka vrsta. To je svijet u kojem živimo, kojeg imamo, i kojeg podržavamo, bar do onog trenutka kad prestanemo sudjelovati u takvom masovnom zločinu protiv čovječanstva, životinja i majke prirode. Do onog trenutka kad prestanemo naručivati ubojstvo. kad postanemo vegetarijanci.

Želite li biti ekolog i plemenito biće, želite li prestati podržavati masovni genocid svih bića, uključujući i čovjeka, morate biti vegetarijanci, nema drugog načina. Inače ćete uvijek dijeliti krivicu sa neposrednim krivcima za smrt ljudskih bića od gladi, zagađenje pitke vode i gubitak plodnog tla, sječe šuma i prašuma, te zagađenje zraka i nedostatka kisika. Dakle, i vi ste jedan sudionik toga zločina dok sami ne promijenite sebe, a kad promijenite sebe promijenit ćete i svijet u kojem živimo. Zato možemo sa sigurnošću ustvrditi da je vegetarijanstvo vaša osobna karta za višu razinu svijesti, vaš odnos prema živim bićima, i vaš stav prema sudbini cijelog planeta i svih njenih životnih oblika, uključujući i vašu obitelj. Zato kažemo da je vegeterijanstvo preduvjet za bolji i sigurniji svijet.
ekoizvor @ 13:25 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare