Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog - prosinac 2008
ponedjeljak, prosinac 22, 2008

  Dana 04.12.2008. pozvan sam od strane Pročelništva za društvene djelatnosti Grada Nova Gradiška, odnosno od gospodina Gorana Bašića, radi sastanaka o financiranju udruga iz gradskog proračuna za iduću 2009. godinu. Pošto je u samom gradu registrirano i djeluje više od 200-tinjak udruga i društava, a mnoge se potpomažu sredstvima iz gradskog proračuna, sastanaka je bilo više. Naša eko udruga svrstana je zajedno s humanitarnim, volonterskim i umirovljeničkim udrugama, te s udrugom mladih. Sastanak je vodila pročelnica za društvene djelatnosti gospođa Marija Subić, te dogradonačelnik prof. Konjić, koji je morao otići ranije zbog tekućih obveza. Uglavnom, kako je naglasila pročelnica nauštrb nadolazećim kriznim vremenima ipak je gradski proračun za udruge porastao u određenom postotku, te su i oni izrazili nadu da će, ako to situacija dozvoli, moći i bolje popratiti moguće projekte raznih udruga.

  Svi sudionici i predstavnici udruga izrazili su zadovoljstvo zbog samog sastanka i druženja, istaknuvši redom moguće probleme na koje nailaze u svom radu, a većina ih je financijske naravi. Međutim, ključni se trenutak sastanka odigrao kad je gospodin Franjo Kapetanić, ispred Udruge umirovljenika, spomenuo problematiku ogromnog i ne razmjernog financiranja sportskih društava, prvenstveno nogometa, u odnosu na ostale mnogo vrednije humane i volonterske udruge. Tada sam i ja u svom obraćanju podržao gospodina Kapetanića s pitanjem logike kriterija vrednovanja ipak besciljnih i kratkoročnih igara s loptom u odnosu na neposredno i hvale vrijedno humano djelovanje za čovjeka, djecu, zdravu hranu i vodu, čist okoliš, te edukacijsko i kulturno usmjeravanje mladih kroz razne programe. Kao predstavnik ekološke udruge, potpuno svjestan kratkoće onih planetarnih minuta i sati koji nas dijele od potpunog šoka i kolektivne spoznaje stanja bezizlazne globalne katastrofične situacije o stanju okoliša, odnosno razaranju vode, zraka i tla po kojem hodamo, dakle samouništenja i nemogućnosti vlastitog opstanka i preživljavanja na ovoj planeti; začuđeno sam se pitao: „ Je li moguće da svi misle da je sve u redu ili na nekom instinktivnom planu kolektivno ne svjesnog, čovječanstvo poput noja izabire put guranja glave u pijesak? “

  Ipak, znajući da nema nikakvog smisla niti efekta, prešutio sam u sebi pitanja poput: „Pa znate li vi išta o galopirajućim klimatskim promjenama, tsunamijima i potresima, uraganima, neviđenoj suši i zagađenosti rijeka i oceana, ubrzanim otapanjima planinskih ledenih kapa i ledenjaka, poplavama, razaranju šuma i tla sječom i otrovima, istrebljivanju životinjskih i biljnih vrsta, ogromnom porastu kancerogenih i zaraznih bolesti, ratovima i gladi i svijetu? Znate li da smo na ljestvici mogućeg opstanka na Zemlji od jedan do deset, uzrokovanog vlastitim razaranjem, na devetoj predzadnjoj stepenici? Dakle, korak smo od ponora za kojeg znamo i gledamo u njega, ali ga ignoriramo kao da ne postoji, kao da se to ne događa u našem svijetu! „

  Mi smo svi, kao lokalna zajednica živi dio tkiva globalne zajednice i sve što činimo na lokalnom planu djeluje na globalnu razinu događanja. Prirodni okoliš, životinje i čovjek dio su istog bića, zajedničkog organizma i daha svijesti koji ovisi o toplini sunca i udisanju kisika. Ako uništimo prirodu, razaramo svoj krvotok i dah; ako istrijebimo životinje, ubijamo i zagađujemo svoje vlastito srce i savjest, jer one su kao nemoćna djeca suludih gospodara, vrište i plaću kad ih likvidiramo, boje se i strepe od nepoznatog, vole svoje mlade i brinu o njima kao i ljudi i naša će sudbina ovisiti o njihovoj.

  Što ćemo disati kad posječemo ono malo preostale šume? Što ćemo piti kad nestane i ono malo dostupne nezagađene vode? Što ćemo jesti kada bacamo tone otrova i kemikalija na svaki krumpir, kukuruz, žito, jabuku i krušku? Za naše buduće generacije predstavljat ćemo gomilu psihopata i luđaka koji su im ostavili pustoš, razoren svijet, glad i bolesti. Mi smo zločinci po svim točkama, ubojice svoje djece i unuka. Svaku smo stvar izokrenuli i izopačili. Učitelji nam uče djecu nepotrebnim stvarima, a trebali  bi im samo usađivati karakter i moral, liječnici nas liječe (znamo čime) umjesto da spriječe bolesti. Političari vladaju, umjesto da služe narodu; mediji nas truju i sablažnjavaju, umjesto da nas educiraju i informiraju; religije nas odvajaju, umjesto da nas spajaju. Svi se natječemo i razdvajamo, umjesto da se pomažemo i ujedinjujemo! Briga za čovjeka postala je stvar usamljenog pojedinca zbog oholosti društvenog sistema koji brine za svoj osobni položaj, novac i moć. Uostalom, samo smo birali one koji nam sad vladaju i koji su vladali i ranije, bez razlike o kojim se povijesnim razdobljima ili strankama radilo, uvijek je bilo isto. Međutim moramo znati da su naše misli jedna od najjačih energija, i sve ovo što se događa u stanju okoliša, gospodarstva, ljudskih odnosa, medija i kvalitete življenja, samo je odraz našeg mentalnog stanja. Naše se mentalno smeće projicira u fizičku stvarnost koju vidimo oko sebe. Razaranje, uništenje, okrutnost, socijalna neosjetljivost – to smo mi, nitko drugi.

  Zato je (da se vratim na početnu temu) i toliko apsurdna činjenica u nelogičnoj raspodjeli našeg društvenog novca takva kakva je! „Kruha i igara“, stara je rimska krilatica koju mi nastavljamo reciklirati umjesto smeća kojim smo se zatrpali. Znamo kako je završilo Rimsko carstvo. Čini se kako nismo ni nakon 2000 godina u stanju pronaći nešto bolje od ovoga što nas definitivno precizno vodi u propast.

  Na kraju ovog monologa, cinično, ali bolno istinito, mogu samo čestitati sebi i svim ljudima, selima i općinama, gradovima i pokrajinama, korporacijama i državama, političarima i državnicima, na uspješnom putu u kameno doba, koje nas svakako opet čeka ako ostanemo dosljedni nojevi koji guraju glavu u pijesak i drže se politike „kruha i igara“.

                                                                                          
                                                             Damir Ivošević, predsjednik Ekološke udruge "Izvor"
ekoizvor @ 21:28 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 9, 2008
 
foto

    Pošto nam se opasno približio kraj ove kalendarske godine, odlučili smo da je stvarno krajnje vrijeme da se održi redovna Godišnja sjednica Ekološke udruge Izvor. Naravno, točan datum održavanja spomenute sjednice je bio uvjetovan dolaskom našeg dragog predsjednika Damče, bez kojega to jednostavno ne bi bilo izvedivo.
   

     No, kako to izgleda kad „Izvoraši" organiziraju nešto po službenoj dužnosti ? Kao prvo i osnovno odredili smo dan i vrijeme održavanja sjednice, a izbor je pao na utorak 2.12.2008. s početkom u 19:00 h. Do tog „kobnog" utorka trebalo je štošta obaviti prije nego pustimo sve te ljude koje smo pozvali u svoju „jazbinu". Zaduženja su podijeljena i akcija je počela, a to je ukratko izgledalo ovako-napravi pozivnice, podijeli pozivnice, posudi stolice, sredi prostoriju, organiziraj hranu i pića (samo bezalkoholna).... Uff! Uz cijelu tu strku i frku vjerojatno smo i učinili par propusta, te nismo pozvali neke ljude koje smo trebali stoga im se ovim putem ispričavamo i obećavamo da ćemo iduće godine tu grešku ispraviti Uglavnom, sve je na vrijeme obavljeno, pozvani su se odazvali (iako ne svi) i sjednica je mogla otpočeti.
 

     Za početak sve prisutne je pozdravio predsjednik udruge (Damčo), a zatim je tajnik (Ogi) utvrdio da li imamo kvorum. Nakon toga na red su došle redovne aktivnosti udruge-odluka o promjeni članstva u Upravnom odboru udruge, te odluka o izboru članova za Sud časti. Posljednja odluka koja je došla na dnevni red sjednice je posebno zanimljiva, osobito za redovne članove ove udruge. Naime, radi se o prijedlogu za uvjete redovnog članstva u udruzi. Pošto je i ona, kao i prethodne dvije, usvojena od sad pa nadalje da bi ste održali svoj status redovnog člana Ekološke udruge „Izvor" morat ćete prisustvovati najmanje na tri sastanka godišnje i naravno, pojaviti se na godišnjoj sjednici. U suprotnome, Vaše redovno članstvo će se degradirati u pridruženo. To se zove tjeranje discipline! Hehe-ali nije stvar ni u tome. Smatramo da bi bilo u redu da se „uspavani" članovi barem djelomično aktiviraju u radu udruge, naravno ako im je do ciljeva zbog kojih su se učlanili još uvijek stalo, jer ako to članstvo postane „mrtvo slovo na papiru" čemu onda sve skupa?! Tu je i problem ostvarivanja kvoruma koji, nadam se, ne moram dodatno pojašnjavati.   
 
     Uslijedilo je Izvješće o ovogodišnjem radu i program za 2009. godinu. Ukratko, nabrojeni su svi eko-projekti u kojima smo ove godine sudjelovali i one na čijemu ostvarenju radimo: zaštita bunkera, snimanje eko-filmova, održavanje predavanja po školama, trasiranje biciklističke staze, uništavanje ambrozije, eko-patrole na divljim deponijama,  kartiranje planinarskih puteva i znamenitosti Psunja , te sanacija kule Gračanica i proglašenje Psunja parkom prirode, a detaljnije ih možete proučiti na našim stranicama. Na spomenutim projektima surađujemo s mnogim gradskim institucijama, te nam je izuzetno žao što se neki od predstavnika istih nisu odazvali, npr. iz Šumarije s kojom smo surađivali na projektu izrade karata nije bio nitko, jer znamo da bi sa svojim prijedlozima i idejama doprinjeli  diskusiji koja je uslijedila između nas „Izvoraša" i naših gostiju jer su sad i oni došli na red.
Raspravljalo se o svemu-od sporosti nadležnih da se nešto pokrene i manjka međusobne komunikacije do one stalno ponavljane da se nema novca ni za „bitnije" stvari-kakva ekologija...Nikako im objasniti da se životom prema ekološkim standardima može znatno uštedjeti Pošto su na sjednici bili prisutni i predstavnici ostalih udruga, zaključili smo da  u nedostatku sluha za naše ideje moramo ostvariti bolju međusobnu komunikaciju i više se podupirati.
Pred sam kraj ove vrlo kvalitetne diskusije je gđa. Ljiljana Siročić, tajnica Turističke zajednice, predložila suradnju na ideji koju smatramo odličnom. Radi se o  osiguravanju statusa spomenika kulture stablima magnolije pred Gimnazijom i živom fosilu ginku bilobi u parku zbog bojazni da bi se nesavjesnim ponašanjem mogli uništiti.
 
     Time je službeni dio zaključen, te nas je sve dopredsjednik Viki pozvao na daljnje druženje uz razne bezmesne delicije koje smo priredili ponajviše zbog našeg predsjednika, inače okorjelog vegetarijanca koji meso ne jede ni u tragovima. Ne mogu ne spomenuti jednu zgodu kad je odbio gumene bombone jer sadrže želatinu životinjskog podrijetla.      
Tako je okončana još jedna Godišnja sjednica Ekološke udruge „Izvor". Zahvaljujemo svim sudionicima na dolasku i izuzetno nam je drago što možemo reći da u svojoj borbi za prava čovjeka na bezgranično uživanje u ljepotama prirode nismo sami!
ekoizvor @ 18:17 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 3, 2008

    Iako ste možda zbog toga što konstantno pišemo o raznoraznim problemima koji nas pate pomislili da smo mi Izvoraši skupina pesimista kojima je sve crno, a čaša uvijek poluprazna, uvjeravamo Vas da nije tako. Mi smo Vam zapravo skupina zaljubljenika u život i sve njegove ljepote, a upravo zbog toga se toliko i zalažemo da nam kvaliteta življenja postane što bolja. Kako nama, tako i svima Vama
    Ovo neće biti još jedan post o ekologiji, nego ćemo Vas kroz par fotografija provesti kroz događanja koja su se odvila u našem malom mistu u proteklih 20-ak dana, a pravi su dokaz da ipak postoji kritična masa koja daje sve od sebe da nam upotpuni i uljepša dane. Stoga, ovaj post posvećujemo njima i nadamo se da će takvih sadržaja biti još. Nažalost, nećemo Vam moći u potpunosti dočarati neka od tih događanja (npr. koncert dua Žužak-Čaldarović) jer je to nešto što se treba vlastitim osjetilima doživjeti, ali se iskreno nadamo da ćemo Vas barem zaintrigirati da kad idući put čujete za nešto slično razmislite o tome da taj događaj uveličate svojom prisutnošću.

    Prvi po redu je bio koncert Krešimira Haasa (čembalo) i Krešimira Lazara (violončelo) održan u crkvi sv. Terezije Avilske 3.11.2008. Na koncertu smo mogli čuti kako ovi vrhunski umjetnici stvaraju glazbu na žicama organskog podrijetla

foto

    7.11.2008. u velikoj dvorani Doma kulture organizirana je pjesnička večer na kojoj su predstavljene zbirke pjesama "Srce na dlanu" Ane Maroš i "Molitva" Ane i Ljubice Maroš.

foto

foto

    Zatim je uslijedio još jedan koncert, ali ovaj put u velikoj dvorani Doma kulture. Koncert je održan 10.11.2008., a izvođači su bili Srđan Filip Čaldarović (klavir) i Tomislav Žužak (saksofon).

foto

foto

    Već slijedeći dan održana je tribina "Kako biti bolji i sretniji" mr.sc. Vesne Oršulić na kojoj nam je predavačica kroz 12 točaka pokušala objasniti kako radom na sebi možemo poboljšati i oplemeniti vlastiti život, ali i živote ljudi koji nas okružuju.

foto

foto

    I odmah dan nakon tribine održano je predstavljanje 2. romana Dinka Husadžića Sanskog "Pametno potroši dan" u velikoj dvorani Doma kulture. Ime predstavljene knjige "Pametno potroši dan" definitivno u uskoj vezi sa nazivom tribine "Kako postati bolji i sretniji", mogli bi smo reći i jedna od polazišnih točaka na putu prema tom cilju .

foto

    Ovaj presjek kulturno-umjetničkih događaja u gradu završit ćemo sa izložbom slika grupe ABS za koju nažalost nemamo fotke (koji paradoks ) Mislimo da je važno podržavati i ovaj način umjetničkog izražaja, posebno mlade umjetnike kao što su i ABS-ovci jer je odavanje počasti ljepoti umjetnosti zasigurno jedan od puteva do boljitka i sreće, ali i način kako pametno potrošiti dan . Btw, ABS nema veze sa kočionim sustavom u automobilu, nego je kratica naziva Anti Block System, ali i (slučajno?) izvedenica iz prezimena autora-Alebić, Blažić, Skvrce. 

I onda netko kaže da je Nova Gradiška mali provincijski grad u kojemu se ništa ne događa...

ekoizvor @ 13:24 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare