Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog - veljača 2009
petak, veljača 20, 2009

    Pošto smo poučeni vlastitim iskustvom rada u udruzi došli do zaključka da se za rad velike većine udruga niti ne zna, te da udruge iako imaju zajedničke ciljeve ne surađuju-što iz neznanja o postojanju sebi sličnih, što zbog manjka međusobne komunikacije-no odlučili smo tome stati na kraj! Dakle, od sad pa na dalje ćete na našem blogu moći saznati sve o udrugama civilnog društva koje djeluju na užem i širem novogradiškom području, a kao „šećer na kraju“ predstavit ćemo se mi „Izvoraši“.

    Pošto su, Novogradiščani, nadaleko poznati kao gostoljubivi domaćini , kao prve u nizu odlučili smo predstaviti Udrugu Umijeće življenja koja nema svoje članove u Novoj Gradiški, a odnedavno su počeli održavati radionice pod nazivom „Sat relaksacije“ u Dvorani Elektrotehničke škole. Iskreno se nadamo da će se situacija s nepostojanjem članova iz Nove Gradiške u skorije vrijeme promijeniti, a mislim da ćete se i Vi složiti ako nastavite čitati.

    Naime, Udruga Umijeće življenja ili Art of Living je jedna od najvećih svjetskih udruga čije se članstvo broji u milijunima. Radi se o neprofitnoj obrazovnoj i humanitarnoj organizaciji koja je osnovana 1981. u SAD-u s podružnicama u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji. Trenutno, kao jedna od najvećih svjetskih nevladinih udruga, djeluje u 146 zemalja.     Priznata je kao nevladina organizacija s posebnim savjetodavnim statusom pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda, te surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

    Osnivač Art of Living Foundation, Sri Sri Ravi Shankar, jedan je od najistaknutijih humanista i filozofa današnjice. U posljednjih 25 godina Sri Sri Ravi Shankar putuje diljem svijeta i godišnje posjeti 50-ak zemalja potičući toleranciju, međureligijski i interkulturalni dijalog i razumijevanje. Čak 4 puta bio je nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

    Nažalost, na predstavljanju udruge u našem malom gradiću nije bio osobno , ali njegovu misiju te upućivanje okupljenih Novogradiščana  u metode i ciljeve rada Art of Living-a vrlo uspješno odradili su gđa. Sanja Kordić i gosp. Denis Ljevaković, dugogodišnji članovi iz Zagreba i Pakraca.

    Osim onog, mogli bismo reći, formalnog uvodnog dijela imali smo priliku odraditi, skupa s predavačima, jednu vježbu disanja i meditaciju kao kratku prezentaciju onoga što će se događati na radionicama koje će tek uslijediti. Svrha radionica je smanjenje stresa, koji  članovi ove udruge smatraju jednim od glavnih problema današnjice, kroz razne vježbe disanja koje svoje uporište nalaze u drevnoj Vedskoj  znanosti.

    Uz to, bilo je govora i o povratku životu u sadašnjem trenutku, koji je mnogima od nas  nezamisliv u ovome svijetu sveopće vladavine uma i kompulzivnog razmišljanja koje nas neprestano baca iz prošlosti u budućnost, onemogućavajući nam time vlastito ostvarenje.

    Dakle, opet dolazimo do toga da je harmonija iliti sklad bit svega, a u što smo se mi ekolozi mnogo puta uvjerili (i Vi ste, samo ne obraćate tome toliku pažnju). U svakom slučaju, ovo je zaista bilo zanimljivo iskustvo, te Vam toplo preporučujem spomenutu radionicu kojoj i sama planiram prisustvovati jer, kako je to lijepo gospođa Sanja rekla, sudjelovanjem možete samo napredovati!   Ako želite saznati nešto više o njima posjetite ih na njihovim stranicama.

foto

foto
ekoizvor @ 16:38 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 2, 2009

foto
Izvor fotografije: Strange Paths

    Konačno je svanuo i taj dan da mi mirne duše možemo napisati čistu pohvalu lokalnoj političkoj sceni! Iako Europska unija zahtjeva vrlo snažno ekološko djelovanje, malo je primjera stvarnih pomaka na terenu. Prvenstveno zbog vrlo niske ekološke svijesti, uz opravdanja da je općinska blagajna prazna za ozbiljnije ekološke akcije.

    Naravno, uz kvalitetan program mogu se namaći značajna sredstva (prvenstveno iz predpristupnih fondova EU-e), a zatim iz "Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti", i samim time poboljšati kvalitet života u svojoj sredini. Nemojmo zaboravit ni da je ekološki način života dugoročno isplativiji te da osim što štedi našu Majku Prirodu isto tako štedi i naš teško zarađeni novac.

    Upravo takvi primjeri pametnog ulaganja postoje na našem području, a među rijetkim osviještenima su vodeći ljudi Općine Rešetari, Općine Vrbje, Opcine Cernik  i Općine Oriovac . Naime, radi se o projektu postavljanja ekološke rasvjete, zelenih otoka i ekološke izolacije zgrada društvene namjene, a ako želite saznati nešto više o tome kliknite na ponuđene linkove.

Općina Rešetari

Općina Vrbje

Općina Oriovac

    Nadamo se da će se za ovim sjajnim primjerima, koje bismo mogli označiti kao temelje izgradnje kvalitetnije budućnosti, povesti i ostale općine i naravno, Grad Nova Gadiška.
ekoizvor @ 12:59 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare