Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog - travanj 2008
ponedjeljak, travanj 28, 2008
Projekt: Označavanje vidikovaca GPS-om
Eko patrola: Viky, Vlado
Relacija: Baćin Dol, Babja gora, Rešetari

    Dana 27.04.2008. odlučili smo napraviti jednodnevnu eko patrolu sa ciljem označavanja preostalih točaka koje su ostale neoznačene zadnji put. Naime, zadnja patrola je bila bez GPS uređaja. Međutim ni ovaj put se nismo baš proslavili jer smo zaboravili napuniti baterije za GPS tako da nas je izdao negdje oko sredine puta. Memorija nas baš i ne služi nešto, a i godine su u pitanju. Zanimljivo je to što tek dolaskom na brdo i u prirodu, odnosno na čisti zrak, počinjemo shvaćati što smo sve zaboravili. Savjet: Boravite što više na čistom zraku i memorija će vas bolje služiti. No dobro, što je bilo, bilo je. U svakom slučaju dan je bio izuzetno lijep i kao stvoren za planinarenje. Materijala za snimanje je bilo zaista puno, a za vas smo po običaju izdvojili mali dio. Za početak pogledajte i poslušajte ovaj kratki video zapis.
 

Ovaj puž je bio zaista miran. Ozbiljno.
učitavam fotografiju

Ako želite i sami vidjeti krajolik kojeg Viky promatra,...
učitavam fotografiju

...ako želite vidjeti koliko je zaista velika ova zmija (mjerili smo ),...
učitavam fotografiju

...te koliko je zmija bilo na hrpi, ako želite vidjeti utopljenika kojeg smo spasili, morate pogledati sljedeći slideshow:
učitavam fotografiju

    I jedna poslastica na kraju za što će vam ponovno trebati crveno-plave 3D naočale. Kliknite ovdje i barem približno doživite (kroz naočale naravno) ljepotu slavonskih brda.

Epilog:
Uspjeli smo GPS-om označiti nekoliko točaka, pobjeći rojevima komaraca i šokirati se pred kraj puta od smrada raspadujeće lešine u potoku iznad Drežnika. Potok teče kroz selo i u njemu se igraju djeca. Ovo nećemo komentirati.
ekoizvor @ 20:45 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 23, 2008
Projekt: Upoznavanje djece sa radom ekologa
Mjesto: Godinjak
Gosti: Ekološka udruga "Izvor"
Slušatelji:
Učenici o.š. "Ivana Gorana Kovačića", područni odjel Godinjak

    Dana 23.04.2008. u sklopu obilježavanja svjetskog Dana planete Zemlje, članovi naše udruge Vlado Akmačić i Zvonko Slišurić su dobili priliku upoznati učenike sa radom naše udruge kao i sa stanjem ekološke svijesti u selu Godinjak. S obzirom da je ovo selo relativno malo (oko 750 stanovnika), mi iz ekološke udruge se čak usudimo reći da je stanje na području Godinjaka, s obzirom na količinu svakolikog otpada, na razini elementarne nepogode. Na žalost do sada se nitko nije zanimao za ovaj problem, pa čak ni lokalne vlasti. Jer lakše je izgleda zatrovati i onečistiti zemlju vlastitoj djeci nego platiti 22,00kn za odvoz smeća. Međutim za cigarete ili pivo vjerojatno nije problem izdvojiti i znatno veći iznos.
    U sklopu daljnje suradnje sa osnovnom školom dogovorili smo izradu panoa kojim ćemo pokušati djelovati na savjest mještana i tako omogućiti našoj djeci sretniju i zdraviju budućnost u čistoj prirodi. Mi iz udruge smo priredili dosta fotografskog materijala snimljenog oko sela, a kojeg smo predstavili i ostavili na uporabu u ovoj kratkoj posjeti područnom odjelu osnovne škole. Nadamo se da će djeca svojom iskrenošću, na panou kojeg zajedno spremamo, znati mještanima prirediti (ne)ugodno iznenađenje.

    Ekološka udruga "Izvor" zahvaljuje ravnatelju gosp. Ivanu Lekiću te nastavnicima Silviji Derežanin i Nadi Ivošević, a ponajviše strpljivoj djeci koja su sa dosta pažnje pratili predavanje o radu jedne ekološke udruge.

učitavam fotografiju
učitavam fotografiju
ekoizvor @ 14:05 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 21, 2008

22.04. se obilježava Dan planete Zemlje. Ove godine smo za obilježavanje toga dana izabrali za vas sljedeće štivo.


Izvor:
THE GOI PEACE FOUNDATION

DEKLARACIJA SVOM ŽIVOTU NA ZEMLJI

UVOD

Zemlja je živo biće u razvoju. Svaki oblik života je bitan za ovaj entitet. Prema tome, mi, kao pojedinci, moramo širiti svijest da smo svi dio velike svjetske životne zajednice i da imamo zadatak i odgovornost za budućnost naše planete.

Svatko od nas ima ulogu u evoluciji našeg planeta, i da bi stvorili mir u svijetu, svatko od nas mora živjeti odgovorno i požrtvovno. Danas je tek nekolicina ljudi zadovoljna svojim životom. Vidimo sukobe u cijelom svijetu u borbi zbog ograničenih zaliha i zemlje. To ima razoran utjecaj na naš svijet.

Kako smo ušli u novo tisućljeće, više nego išta drugo, stvaranje svjetskog mira ovisi o buđenju svijesti svakog pojedinca. Danas je nužno da svako ljudsko biće preuzme odgovornost za izgradnju mira i skladnosti, prije svega, u svom vlastitom srcu. Svi mi imamo taj zadatak koji se mora ispuniti. Mir u svijetu će se postići kada svaki čovjek bude svjestan svoje uloge - onda kada se svi ujedinimo radi zajedničkog cilja.

Do sada je čovječanstvo, zavisno o moći, bogatstvu, ugledu, znanju, stupnju tehnološkog razvoja i obrazovanja,  podijeljeno između pojedinaca, naroda i organizacija koje su u položaju da nešto učine, i onih koji ne čine ništa. Također su nastale razlike između onih koji daju i onih koji primaju, onih koji pomažu i onih kojima je pomoć potrebna.

Ovime najavljujemo našu obvezu prevladati sve te dvojbe i razlike sa sasvim novim konceptom, koji će nam služiti kao temelj i put kako izgraditi miroljubiv svijet.

OSNOVNI PRINCIPI

U novom razdoblju, čovječanstvo se mora približiti svjetskom zajedništvu, što znači, svijet gdje će svaki pojedinac, svaki narod i zajednica moći slobodno izraziti svoje kvalitete, živjeti u skladnosti s drugima, i sa svim živim bićima na Zemlji.

Za ostvarenje ove vizije prilažemo četiri osnovna principa:

1. Poštujte život

Stvorit ćemo svijet zajedništva temeljen na ljubavi i harmoniji poštujući sva živa bića

2. Poštujte sve razlike

Stvorit ćemo svijet gdje će se poštivati različitosti rasa, etničkih skupina, religija, kultura, tradicija i običaja.
Svijet koji se mora osloboditi diskriminacija i sukoba, socijalnih, tjelesnih i duhovnih - mjesto gdje ćemo imati zadovoljstvo cijeniti različitosti.

3. Zahvalnost za suživot s prirodom

Stvorit ćemo svijet gdje svaka osoba postaje svjesna da bez blagoslova prirode ne postojimo, da živimo u skladu s njom pokazujući zahvalnost svakoj životinji, biljci i bilo kojem drugom obliku života.

4. Harmonija između duhovnog i materijalnog

Stvorit ćemo svijet temeljen na usklađenoj ravnoteži materijalne i duhovne civilizacije. Moramo prekinuti sa stavljanjem materijalnog svijeta ispred zdrave duhovnosti da bi naš svijet procvjetao. Moramo stvoriti svijet gdje ne postoji samo materijalno izobilje već i duhovno bogatstvo i vrijednosti.

 POSTUPAK

Ove principe ćemo sprovesti u djelo slijedeći priloženo:

Kao pojedinci:

Moramo iza sebe ostaviti razdoblje gdje je autoritet i odgovornost u državama, etničkim skupinama i religijama svedena na jednu vrhovnu osobu. Stvaramo "Doba pojedinca" - ne u smislu egoizma, već doba gdje će svaki pojedinac biti spreman preuzeti odgovornost i ostvariti svoju misiju kao nezavisni član ljudske rase.
Svatko od nas treba provesti našu veličanstvenu misiju donoseći ljubav, sklad i zahvalnost u svom srcu i u svom djelovanju donijeti harmoniju u svijet.

Osobno se posvećujemo:

Izgraditi ćemo sustav kooperacija čija će sakupljena mudrost izvući najviše od tehničkog znanja, vještina i sposobnosti u različitim poljima kao što su edukacija, znanost, kultura i umjetnost, kako u religiji, tako i u filozofiji, politici i ekonomiji.

Uloga mlade generacije:

U 20-to stoljeću, roditelji, učitelji i društvo su educirali djecu i djeca su uvijek bila u položaju da ih se uči. U 21 stoljeću, odrasli trebaju učiti od divnih dječjih kvaliteta, kao što su čistoća, nevinost, blistavost, razboritost i intuicija, da nas inspiriraju i uzvise. Mlade generacije trebaju preuzeti vodeću ulogu u stvaranju mira i donošenju budućnosti.

Tada će mir prevladati na Zemlji.

Prijevod s engleskog: Viky
ekoizvor @ 00:59 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, travanj 14, 2008
    Sirutka je tekućina koja nastaje prilikom proizvodnje sira od bilo koje vrste mlijeka nakon postupka zgrušavanja, odnosno odvajanja masti i kazeina. Zbog velikog udjela proteina, koristi se u prehrambenoj industriji ili pak kao napitak u vidu dijetetskog pripravka. Mnoge mljekare u svijetu znale su iskoristiti ovaj mliječni nusprodukt i ponuditi tržištu razne napitke, a može se naći i u prahu. Međutim, kod nas se sirutka može dobiti direktno iz "izvora". Ako trebate proteine, slobodno navratite u Staro Petrovo Selo i u rječici Pokotina, gdje Mljekara Slavija d.d. glumi pritoku, možete zagrabiti svoju porciju sirutke. Bila bi lijepa gesta ako bi općinske vlasti izgradile pristup "izvoru" u vidu nekakvih stepenica, jer bi od toga imali svi koristi. Nadamo se da će se naći sredstva i za takav (ne preskup) projekt. I dok čekamo da se to i dogodi, uživajte u prelijepim slikama ovog neuređenog "izvora" (sirutke naravno):

učitavam fotografiju

Jedan pogled s mosta. Tko prvi, njegov maslac
učitavam fotografiju

ZABRANJENO BACANJE SMEĆA je tu zbog zaštite izvora sirutke
učitavam fotografiju

I evo nas na samom izvoru. Osjećate li miris?
Ako ne, ne znate što propuštate.
učitavam fotografiju

Predlažemo da se ljeti stavi tabla primjerenijeg imena jer ova rijeka ima miris kao...
učitavam fotografiju
ekoizvor @ 17:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, travanj 11, 2008
    Ovo je samo mali dio ljepote proljetne noći. Uživo je naravno puno ljepše. I sve dok se čuje život, ima i nade. A kakav bi bio osjećaj boraviti ovdje, bez zvukova bilo čega živog, pokušajte samo zamisliti. Ovo je samo jedno od mnogih mjesta koje pod dnevnim svjetlom zorno pokazuje stanje ljudskog duha danas. Jer kakvi smo prema prirodi, takvi smo i prema sebi.
ekoizvor @ 00:20 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, travanj 8, 2008

Projekt: Zaštita povijesne baštine, biciklističke staze
Eko patrola: Viky, Damčo
Relacija: Baćin Dol, Drežnik, Bukovica, Rešetari    Dana 06.04.2008. krenuli smo sa magistralne ceste Baćin Dol - Banićevac i obišli srednjovjekovni opkop od kojeg je ostao vidljiv samo jedan zid. Prolazeći kroz staru bukovu šumu nailazili smo na velika područja obilježena za rušenje od strane Hrvatskih šuma. Opet se radi o čistom sijeku, a ne o prorjedi, jer je bilo obilježeno svako stablo.
Došavši do trase Slavonskog planinarskog puta popeli smo se do vidikovca gdje je pucao prekrasan pogled na kulu Gračanicu. Poslije smo se spustili potokom Hrastovac kojim smo došli do prekrasnog sela Drežnik, iznad kojeg smo zabilježili još jedan srednjevjekovni opkop, kojeg do sada nikada nismo posjetili, a nalazi se na samom početku brdskog grebena Točak koji vodi prema vrhu Kapavac (618m).
Iznad sela Drežnik, uz prekrasne slapove, uz potok smo zabilježili i velike deponije divljeg otpada. Ljudi u selu su gostoljubive naravi i može se reći da uz prirodne ljepote i oni čine bogatstvo našeg kraja. Snimili smo i rutu buduće biciklističke staze za koju je pom. nač. opć. Rešetari obećao urediti prilazne staze do, i od sela. Nakon toga smo se spustili do sela Bukovice, zaraslim i neodržavanim poljskim putovima po vrhu zapadnog grebena iznad Drežnika. Naš je put bio pun lijepih vidikovaca (čak smo vidjeli bjelinu kule u Velikoj i cijelu Požešku kotlinu), ali i ogromnih područja bez stabala, koje izgleda, Hrvatske šume sve jače eksploatiraju. Naša brdska područja, sudeći po velikim područjima obilježenih stabala za sječu, tako ostaju ogoljena i izložena eroziji. Baš zato Slavonski planinarski put često ostaje prekinut i bez poveznice zbog sječe cijelih područja i visoravni.
 


Za vas smo odabrali još jednu PANORAMU i fotke prirodnih ljepota.Vidikovac prema Psunju
učitavam fotografiju

Vidikovac prema Gračanici i Novoj Gradiški
učitavam fotografiju

Viky na prirodnom mostu
učitavam fotografiju

Pogled sa starog opkopa prema Drežniku
učitavam fotografiju

Kao u Amazoni
učitavam fotografiju

Za više fotografija kliknite na slideshow:
učitavam fotografiju
ekoizvor @ 21:31 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 6, 2008
Mi ekolozi iz Eko udruge "Izvor" gostovali smo uživo 05.04.2008. na valovima Hrvatskog radija Nova Gradiška u emisiji "Sat ekologije" tema Vode, gdje smo upozorili na neke činjenice o globalnom stanju vode na planeti.

1. Samo je 3% od ukupne vode slatka voda.
2. Od tih 3% slatke vode oko 70% je u ledenjacima i snježnom pokrovu, a 29% je nedostupno duboko pod zemljom.
3. Dakle, samo 1% slatke vode teče rijekama ili je akumulirano u jezerima.
4. Od tih 1%, 85% otpada na poljoprivredu i navodnjavanje.

Dakle, rezerve pitke vode su male i nekontrolirano se i neodgovorno troše.

U emisiji su spomenuti vanzemaljci i vegetarijanci, te lovci i krivolovci, šumari i školarci, George Bush i Indijanci, tako da je emisija bila vrlo zanimljiva i vruća.

Idući mjesec tema emisije će biti "Dan planete Zemlje"


Tu je nekoliko fotografija kao i emisija koju možete poslušati u cijelosti.
Izaberite play listu zavisno o brzini vaše internet veze.
učitavam fotografiju
učitavam fotografiju
učitavam fotografiju

    

ekoizvor @ 01:35 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 1, 2008
Projekt: Evidentiranje, GPS pozicioniranje i zaštita bunkera iz II svj. rata
Glavni protagonisti: Eko udruga "Izvor"
Vrijeme: 30-31.03.2008.
Mjesto: Prugom od Zapolja do Lužana
Epilog: Pošto su američki Indijanci bili prvi ekolozi, njima u čast smo jučer svi postali Indijanci. Podcijenili smo snagu sunca, a samo je Damčo imao kapu.

    Jedan od projekata naše udruge je i zaštita bunkera iz II svj. rata kao važnog svjedočanstva jednog od najburnijih razdoblja naše povijesti. Na žalost ustanovili smo da su Hrvatske željeznice sravnile sa zemljom prije nekoliko godina vrlo važne i dobro sačuvane bunkere u Novoj Gradiški i Novoj Kapeli. Ostali bunkeri koji još stoje već 70-ak godina imaju tu sreću što nisu na prostoru koje je vlasništvo Hrvatskih željeznica.
    Neshvatljivo je i začuđujuće da ti povijesni objekti nisu zaštićeni i prepušteni su propadanju i razaranju, što znači da ako su na privatnom ili općinskom zemljištu, isti ih mogu uništiti bez posljedica.
    Naša mala grupa napravila je u jednom danu eko obilazak dug 22km gdje smo zabilježili mnogo lijepih ali i ružnih slika iz našeg planinarenja po ravnici.

    Drugog dana obišli smo automobilom ona mjesta koja nam nisu mogla stati u jedan dan hoda, tako da smo snimili pet bunkera u dužini oko 25 km. Točna godina gradnje i nastanka bunkera ne postoji niti u gradskom arhivu, niti u povijesnom muzeju grada Nove Gradiške, tako da smo u potrazi za povijesnom dokumentacijom o nastanku istih.

Slijedi i fotografski izvještaj:

Vrijeme je da se krene na dug put uz blagoslov HŽ-a
učitavam fotografiju

Ratna oprema prosječnog ekologa na srednjeeuropskom nizinskom području
učitavam fotografiju

Nova kategorija lovstva, eko-lovci naoružani fotoaparatima i njihov plijen...divlje patke
učitavam fotografiju

...gušter se sunča...
učitavam fotografiju

i nebeski izviđač.
učitavam fotografiju

Bunker uz Orljavu, žilu kucavicu plemenite Slavonije
učitavam fotografiju

Negdje na sredini putovanja naišli smo na audiciju za Farmu
učitavam fotografiju

I TI SE MORAŠ BORITI ZA OČUVANJE KULTURNE I POVIJESNE BAŠTINE, ČISTU VODU I ZRAK, ZDRAVU HRANU I KVALITETU ŽIVOTA, ZA OSTAVŠTINU BUDUĆIM GENERACIJAMA!
učitavam fotografiju

Ostale fotografije možete pogledati klikom na slideshow.
učitavam fotografiju

    Negdje na sredini puta prvoga dana smo snimili i ovu PANORAMU u punom krugu, a cijelu relaciju koju smo prošli možete pogledati OVDJE.  Naravno,  plan od 34km (s povratkom) se nije ostvario jer smo shvatili da se nećemo uspjeti vratiti do noći. Tako smo prepješačili samo 22km
ekoizvor @ 21:35 |Komentiraj | Komentari: 0