Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog - svibanj 2009
ponedjeljak, svibanj 25, 2009

    Dragi naši, nakon uspješno preživljene predizborne ludnice javljamo Vam se iz stožera EkoIzvora sa svježim novostima o uspješno obavljenim akcijama jer ipak, mi svoja obećanja uvijek održimo  Uz to nastojimo da i vi budete dio toga bar kroz budno praćenje naših aktivnosti i komentarima na postove, ako već ne i sudjelovanjem u istima.

Šta je novo? 

    Kao što ste mogli pročitati u pretposljednjem postu, ozbiljno se krenulo s radovima na kuli Gračanica. U prvom valu radova obavljeno je čak 70% posla, a pod poslom se misli na krčenje raslinja na putu do kule time omogućavajući nesmetani pristup Gračanici svima koji je žele posjetiti. S velikim zadovoljstvom Vas obavještavam da su prije par dana radovi u potpunosti završeni ( the coast is clear) i više se na svome putu u slavonsku povijest ne  morate pribojavati napada „agresivnih“ grmova kupina i sličnih spodoba:). Radovi na tome neće stati, planovi za Gračanicu su veliki, a ako je suditi po dosadašnjem tempu uskoro ćemo i u realizaciju ostatka. Naravno, o svemu tome moći ćete pročitati baš na ovim stranicama.

    Novost su i novi 3D modeli prihvaćeni od strane Googlea našeg Miroslava Vučkovića-Mirdže koji je svojim radom Novu Gradišku stavio na prvo mjesto po predstavljenosti na Google Earthu u  Slavoniji, a kako je krenuo neće mu biti premca ni u cijeloj Hrvatskoj . Uglavnom, radi se o modelima novogradiške ljepotica Gimnazije i Društvenog doma, a sve  ih možete vidjeti naravno, na Google Earthu.  Nažalost, iako je ovaj način prezentacije sve popularniji u svijetu još se nitko iz Grada nije oglasio čak ni da bi samo pohvalili vrijedan rad našeg dragog kolege. Vjerojatno ih još „pere“ post/pred izborna groznica jer ne zaboravite, čeka nas još jedna runda:)

    U novost ćemo uvrstiti i naš „Zeleni val“ pilot projekt besplatne informatičke edukacije građana na koji smo također vrlo ponosni jer upravo završavamo edukaciju s 3. i 4. grupom polaznika čime smo uspjeli dokazati sebi, a nadajmo se i još nekome da se to može provesti i uz vrlo malo sredstava. Akcija  se pokazala kao pun pogodak kako zbog dobrih komentara naših polaznika, tako i zbog sve većeg broja zainteresiranih građana koji nam se konstantno prijavljuju. Već imamo popunjene slijedeće dvije grupe, ali s novim valom „Zelenog vala“ krenut ćemo u 9 mjesecu. Mislimo da nakon 3 mjeseca rada zaslužujemo odmora,  a tu su i neke stvari tehničke prirode za koje se nadamo da ćemo do tad riješit.
ekoizvor @ 11:19 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 11, 2009

    Pošto uvijek nastojimo biti aktualni, odlučili smo se i mi kao udruga građana pozabaviti glavnom temom koja naprosto opsjeda stanovnike Lijepe naše već barem mjesec dana. Pogađate, radi se o nadolazećim lokalnim izborima. Nije da nas ekologe politika pretjerano zanima, iako čujemo da nas lokalni političari hvale kao skupinu entuzijasta koja uz vrlo malo sredstava na raspolaganju uspijeva učiniti mnogo ( što je naravno točno ), čak su „pale“ i neke donacije u vidu predmeta koji su nama  od koristi pri provođenju akcija udruge. Lijepo od njih što su primjetili, nadamo se samo da nas nakon izbora neće zaboraviti. Bilo kako bilo, mi smo ovdje već 10 godina (neki od njih su u međuvremenu započeli i zapečatili svoje političke karijere), te namjeravamo i dalje vrijedno raditi na ostvarenju svojih ciljeva - znate kako se kaže „tiha voda brijege dere“.

    No, osvrnimo se na naslov posta. Malo je provokativan i već slutim što će dio vas pomisliti , stoga radi mira u kući da pojasnimo o čemu se točno radi. Naime, naslov se odnosi na cirkusantske aktivnosti koje se u sklopu predizbornih kampanja odvijaju na očigled svima nama diljem cijele RH, a u svrhu pridobivanja naših glasova za njihove ciljeve. Iako bi čovjek pomislio da će se do 21.st. dosjetiti inventivnijeg načina vođenja predizbornog dar-mara, „Kruha i igara!“ je dobitna kombinacija još od antike, stoga  čemu je mijenjati? Tko voli neka izvoli.

    Jedino što nas u cijeloj toj priči zapravo pati je ogromna količina utrošenih prirodnih sirovina i smeća  koja ostaje nakon takvih aktivnosti. Grad je doslovno obljepljen plakatima raznih stranaka, jumbo plakati nam stoje uz prometnice, „mašu“ sa zgrada, letci lete ulicama...Za točno tjedan dana sve će biti gotovo, no tko će se pobrinuti za sve to smeće? Da ne spominjemo da smo primjetili da niti jedna stranka u izradi svojih promidžbenih materijala nije koristila reciklirani papir, a svi u svojim programima obećavaju očuvanje prirodnih posebnosti našeg kraja. Sjedite 1, svi ste pali na praktičnom dijelu primjene elementarnih znanja iz održivog razvoja!
    Usput, polaganje ovog ispita je jedan od glavnih preduvjeta za ulazak u EU, pa kad vam je već tako mila potrudite se do idućeg puta nešto i naučiti. Slijedeća prilika za polaganje ispita su predsjednički izbori, dakle imate vremena za utvrditi gradivo, a mi svečano obećavamo da ćemo vam biti na raspolaganju za bilo kakav savjet i pomoć.

    Pošto je Nova Gradiška jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj, mislimo da bi lokalna politička elita trebala prepoznati tu snagu mladosti i inovativnosti, te okrenuti leđa starim, vremenom pregaženim pristupima u djelovanju. Ako već idemo dalje, pobrinimo se da idemo u pravom smjeru (jer sve drugo će nam se odbiti o glavu)!
ekoizvor @ 11:23 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, svibanj 1, 2009

foto

    Ako pratite rad udruge na čijim se stranicama trenutno nalazite, sigurno ste već koji put čuli za kulu Gračanica iznad Baćin Dola i naša nastojanja da to kulturno dobro očuvamo od zaborava i daljnjeg propadanja. Ako nemate blage veze o čemu to ja sad kliknite ovdje i pročitajte malo o čemu se radi, bilo bi šteta ne znati kakve ljepote nas okružuju.

    No, prijeđimo na stvar. Izuzetno nam je drago obavijestiti Vas da je konačno došlo do pozitivnog pomaka (neki bi rekli i skoka ) u smjeru rješavanja problematike kule Gračanica.  Značaj ove građevine prepoznat je od mjerodavnih institucija koje su osigurale dio sredstava potrebnih za njeno očuvanje, a dodijeljena su Planinarskom društvu „Strmac“ koje je također uvijek nastojalo da se nešto po pitanju Gračanice učini. Pošto se s planinarima  već dugo družimo i surađujemo, te ne sumnjamo da će dobivena sredstva utrošiti na pravi način, drago nam je kao da su dodijeljena nama.

    Da se ovome pristupa ozbiljno dokazuje i akcija čišćenja raslinja oko kule održana 18.4.2009. Skup dobrovoljaca za akciju bio je u 8:15 h ispred crkve u Baćin Dolu. Mi smo se naravno odazvali pozivu, a bilo je tu volontera sa svih strana Hrvatske. Bez posebnog dogovora prionulo se poslu, a da dobra organizacija ne ovisi o goničima robova koji vam svaki čas vise nad glavom, nego je produkt dobrih vibracija ljudi ujedinjenih u radu za više dobro, dokazuje i to što se od predviđenih 50% posla odradilo čak 70%. Dakle, sve je proteklo i bolje nego što smo se nadali, radovi su završili oko 13:00 h, a kao nagrada za dobro obavljen posao čekala nas je zakuska-gračanički grah. Mljac!

    Ipak, imali smo jednu nezgodu na radu koju je uzrokovao naš dragi tajnik, inače budući inženjer sigurnosti na radu , a zbog njega nam je Duša skoro ostao okrunjen trnovom krunom. Kako prigodno uz protekle blagdane  Sve u svemu, akcija je protekla iznimno dobro, Duša je preživio svoj trnoviti put do Gračanice , a mi smo spremni za daljnje djelovanje jer je planova za Gračanicu mnogo.  Nadamo se da ćemo i nekoga od Vas, dragi naši čitatelj, ponukati da se pridruži ovoj hvale vrijednoj akciji, a mi ćemo se pobrinuti da  na vrijeme stavimo obavijest o održavanju slijedećih.

Za ostale fotografije kliknite na sličicu ispod:

foto
ekoizvor @ 12:35 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare