Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog - lipanj 2008
srijeda, lipanj 11, 2008
Projekt: Buđenje ekološke svijesti
Mjesto: selo Godinjak
Sudionici:
"Izvor" i učenici o.š. "Ivana Gorana Kovačića", područni odjel Godinjak

učitavam fotografiju    Je li ova želja, napisana dječjom rukom, samo pucanj u prazno ili je to nešto nad čime bismo se svi mi stariji trebali zamisliti. Djeca su iskrena, znate. I sama ta iskrenost koja proizlazi iz srca nas obvezuje. Obvezuje nas da konačno počnemo misliti za njihovu budućnost. To je tako jednostavno samo se treba pokrenuti. I evo, jedan od naših projekata krenuo je u realizaciju. Mi "Izvoraši" smo dali foto materijal, a djeca i njihovi učitelji su od toga napravili plakat koji su popunili nekim svojim crtežima, razmišljanjima i željama.

    Sastali smo se i sa predsjednikom mjesnog odbora koji nam je obećao skori službeni sastanak kako bismo selo Godinjak počeli čistiti od nakupljenih divljih deponija i kako bismo stvorili psihološku situaciju gdje će svatko onaj koji bude nastavljao sa dosadašnjom praksom istresanja svoga smeća tamo gdje mu se prohtije, dobiti osjećaj da radi nešto jako loše. Barem se tomu nadamo.

    Plakat smo postavili na izlog Društvenog doma, na najprometnijoj lokaciji u selu kako bi ga svi mogli vidjeti. I naravno, još jednom se zahvaljujemo učenicima, nastavnicima i ravnatelju osnovne škole kojega smo sreli kada smo došli po plakat i koji nam je dao potpunu podršku za podizanje ekološke svijesti na ovakav način.

    Klikom na sliku dobit ćete cijeli plakat u velikoj rezoluciji (datoteka je velika 700KB)

učitavam fotografiju

    TRČITE DJECO I UŽIVAJTE U PRELIJEPOJ PRIRODI JER TKO ZNA ŠTO SU VAM NESAVJESNI ODRASLI U STANJU PRIREDITI U BUDUĆNOSTI.
učitavam fotografiju
ekoizvor @ 08:26 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 5, 2008

    Zahvalio bih braći i sestrama koji zastupaju ovaj cilj. Plemensko vijeće zamolilo me da vama i tisku govorim o nepravdama koje nam nanose vlast i tvrtke. Koliki su čuli za motore koji idu na alkohol, smeće ili vodu? Za rasplinjače koji malo troše? Elektromagnetske strojeve koji vječno rade? Uđu li u uporabu, naftne će kompanije propasti. Otto-motor odavno je zastario. No zbog naftnih tvrtki i pokvarenih propisa više od 100 godina moramo rabiti benzin. Velike tvrtke najviše uništavaju našu vodu, zrak i hranu. Ne mare za uništenje svijeta, samo za zaradu. Koliko izlijevanja nafte još možemo podnijeti? Milijuni litara uništavaju život u oceanima. I plankton koji proizvodi do 90% kisika na zemlji. Osnova je morskog ekosustava koji je osnova naše prehrane. No, plankton umire. Htio sam da odemo u neku daleku zemlju. No oni posvuda prodaju svoj otrov. Drže zakone i zakonodavstvo. Najveća kazna je 25.000 $ na dan.  Ako tvrtka bacanjem otpada zarađuje 10 milijuna na dan, to joj samo donosi zaradu. Utječu na medije i na naše umove. Braniti sebe, postaje zločin. Urotnici smo koje ismijavaju. Ljuti smo jer nas genetski uništavaju. A mi to ne shvaćamo. Stradat će naša djeca. Svaki dan vidimo aute koji bljuju otrovne plinove, a otrovi nam se talože u tijelu. Ubijaju nas da i ne vidimo. Koliki bi prije 20 godina vjerovali da neće moći vidjeti 15 metara ispred sebe? Da neće moći disati jer će zrak biti zatrovan? Da će vodu morati kupovati u bocama? Oduzeli su nam naša bogomdana prava, no stvarnost je tako grozna da nikoga ne zanima. Pitali su me što možemo. Trebamo odgovorno tijelo koje će zastupati nas, a ne konglomerate. To tijelo ne smije dozvoliti da u okoliš dođe ono što nije biorazgradivo. Dok god u onečišćenju bude ležala zarada, ljudi i skupine radit će što žele. Moramo ih prisiliti na odgovoran rad. Kad pogriješe, možemo im sve to uzeti i učiniti dobro po svom uvjerenju.

Steven Seagal
ekoizvor @ 18:25 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, lipanj 3, 2008
    Namjerno smo ovo stavili u kategoriju moda i trendovi, jer se ovakve stvari događaju  svakodnevno.
 
    Hrvatske vode, ispostava Nova Gradiška je samo jedna od mnogih ustanova s kojom smo imali odličnu suradnju. Tu prije svega moramo pohvaliti gospodina Krstu Slobodnjaka koji nam je sve obećano i ispunio. U okviru mogućeg, naravno. No kako to već biva u životu, idila je došla kraju. Predsjednik Damčo nam je otišao za poslom u Rijeku, a gospodin Krsto u mirovinu. Glavnu riječ je preuzeo gospodin iz video priloga koji smo posudili s Nove TV. Ime ne spominjemo jer se ne spominje niti u video prilogu. Hm? Valjda zbog istrage. No mislimo da neće biti neke štete ako napišemo samo inicijale. Radi se o izvjesnom I. B.

    Dakle, izravan povod ovom postu je bio upravo ovaj TV prilog koji nam je otkrio, mada smo to već i prije znali, o kakvom je čovjeku riječ. Uzrok je bio nešto ranije. Naime, za dan voda 22.03. ove smo godine dogovorili akciju čišćenja jezera Bačica. Trebali smo sudjelovati mi Izvoraši, te gimnazijalci novogradiške gimnazije. Akcija se trebala održati odmah nakon Uskrsa, a dotični gospodin I. B. nam je naravno u svom ljubaznom stilu, valjda mu je to u opisu posla, obećao kako neće biti nikakvih problema, te da će nam Hrvatske vode osigurati vreće, rukavice te sendviče za gimnazijalce. I naravno, od toga nije bilo ništa jer se dotični gospodin I. B. očito zanimao sa drugim, njemu zanimljivijim stvarima, te za nas nije imao vremena. No kao što ćete i vidjeti vremena je imao za sebe i svoju suprugu. Zbog te njegove neozbiljnosti, upravo smo mi iz udruge u očima gimnazijalaca ispali neozbiljni. Naravno, kad smo mi bili organiziratori, a nismo ni slutili da bismo mogli biti izigrani od strane onoga tko je trebao osigurati sredstva za skupljane smeća. Stvar je završila tako kako je, a mi smo izvukli pouku; ne petljati se sa neozbiljnim glavonjama koji nešto obećaju samo da nas se riješe.
    S obzirom da je gospodin I. B. zajedno sa svojom dragom suprugom trenutno na stanu i hrani u državnoj instituciji, a dok je on tamo mi od njega nemamo nikakve koristi, morat ćemo ipak nastaviti suradnju sa njegovim nasljednikom. Nadamo se da će on biti puno ozbiljniji i da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali. Živi bili pa vidjeli

ekoizvor @ 14:30 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 1, 2008
    Evo prvih konkretnih rezultata u vezi pokretanja zaštite bunkera iz drugog svjetskog rata. Prvi post o tome možete pročitati ovdje.

    Nakon što smo sakupili slikovnu dokumentaciju uputili smo prijedlog za zaštitu konzervatorskom odjelu u Slavonskom Brodu. Naš prijedlog i njihov odgovor možete pogledati klikom na sličice.

         

    Međutim tu ima jedna stavka koja bi mogla biti problem. Naime, potrebno je priložiti povijesnu dokumentaciju o vremenu nastanka tih bunkera. Na žalost, ti bunkeri nisu ucrtani niti na jednoj katastarskoj čestici tako da oni teorijski ne postoje. Naša dosadašnja nastojanja da pribavimo bilo kakve (papirnate) dokaze o nastanku tih bunkera nisu urodila plodom. Problem je što su oni izgleda bili pod jurisdikcijom nacističke Njemačke, a ne NDH.
    Ako posjetitelji ovog bloga imaju bilo kakav savjet ili informacije koje bi nas dovele do korisnih podataka i povijesne dokumentacije, bili bismo jako zahvalni.
ekoizvor @ 15:05 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare