Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog
četvrtak, listopad 16, 2008

    Kao što ste već mogli zaključiti, naravno ako pratite naš rad, jedno od temeljnih nastojanja nas članova Ekološke udruge „Izvor" je da osiguramo što kvalitetniju vodu na području Nove Gradiške i njene okolice, jer upravo taj kemijski spoj čini veliki postotak tijela svakog  čovjeka. U prijevodu, ako u organizam unosimo onečišćenu vodu, ugrožavamo taj svoj organizam jer se istovremeno, dok mi nevino utažujemo žeđ, u naše stanice ugrađuju svi ti nepoželjni i nekad vrlo štetni spojevi. I tako po 2 l svaki dan, 365 puta godišnje! Ne znam čemu onda čuđenje punim čekaonicama pred doktorskim ordinacijama.

    Upravo zbog toga nam je veliko zadovoljstvo predstaviti gosp. Milenka Divjaka, po struci sanitarnog inženjera, vlasnika novootvorene Samostalno zanatsko-trgovačke radnje „Sanit". Ako ga već do sad niste primjetili, „ Sanit" se nalazi na Gradskoj tržnici (Gundulićeva 15), a osnovna djelatnost im je proizvodnja i distribucija filtera za pročišćavanje vode. Heureka, spasa ima!
Pošto je nama „Izvorovcima" to sve vrlo zanimljivo, uputili smo se do „Sanita", te porazgovarali sa gosp. Divjakom. Ako vas zanima što smo ondje saznali, nastavite čitati.

    Uglavnom, osnovna djelatnost „Sanita" je proizvodnja i distribucija filtera za vodu (znam, već sam to napisala, al´ da ne bi bilo zabune ),  a ondje možete naći filtere za rješavanje svih problema. Bili to nitriti, nitrati, kamenac, razne vrste bakterioloških zagađenja i sl.-gosp. Divjak kaže da sve ima, a posjeduje i mobilni laboratorij kojim se lako može ukazati na eventualan problem, te dodatno olakšati pronalazak odgovarajućeg rješenja. Upozorio nas je da su vode u našem području sve zagađenije. Naime, analizama su otkrivene povećane koncentracije nitrita, nitrata i  željeza , od kojih su nitriti i nitrati posebno opasni jer stvaraju probleme kod dojenčadi  u  obliku bolesti methemoglobinemije koja se već par puta pojavila na ovim prostorima.  Činjenica je da na cijelom svijetu nije baš blistava situacija što se čiste vode tiče. Otprilike smo u istoj kaši. No gosp. Divjak kaže da razlike ipak postoje, a najviše se očituju u tome što dok u svijetu većina obitelji ima filtere za vodu u kućama, ovdje je to rijetkost. Ipak, interes je u posljednje vrijeme povećan. Upravo zbog važnosti povećanja interesa za kvalitetnijom vodom  nastojat će da proizvodi koje ćete moći kupiti u „Sanitu" budu cjenovno što pristupačniji.


  U svakom slučaju, pozdravljamo nastojanja gosp. Divjaka da građanima Nove Gradiške, a i šire, omogući uživanje u vodi koja svoje osnovne kvalitete ima. No ipak cilj našeg rada je (i jednostavno moramo to spomenuti) da se uporaba takvih pomagala svede na minimum, te da se svi ljudi ekološki osvijeste, a mi kao šačica pojedinaca okupljenih u Ekološkoj udruzi "Izvor" izgubimo razlog za takvo svoje postojanje. Do tog lijepog dana mi smo tu u službi Majke Prirode, a gosp. Divjak je na raspolaganju svima vama kojima je stalo do vlastitog zdravlja.foto

foto

ekoizvor @ 17:01 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare