Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog
nedjelja, rujan 21, 2008
  U petak 5. rujna 2008. u prostorijama Grada Nova Gradiška održana je javna rasprava na temu: „Studija o utjecaju na okoliš uređaja za pročišćavanja otpadnih voda grada Nova Gradiška". Pozvani na raspravu smo bili i mi, članovi „Izvora"(da ne bi bilo zabune  ), na što smo se rado odazvali pošto je upravo tema zagađenosti voda na području grada i okolice te nužnost njenog pročišćavanja jedno od glavnih polazišta našeg rada.

  Studiju je izradila Hidroelektra-projekt d.o.o.,čiji je zaposlenik gosp. Domoagoj Švaljek i vodio raspravu. Na samom početku rasprave spomenuta je i činjenica da usprkos tome što smo vodom jedna od najbogatijih županija u RH to nije dovoljna količina jer je ta voda djelomično zagađena. Također je spomenuto da  lokalne tvornice ne provode adekvatno pročišćavanje svojih otpadnih voda koje ispuštaju u okoliš, a što je bitno za rad novog uređaja za pročišćavanje. Naime, kod protoka veće količine zagađene vode može doći do poremećaja u radu uređaja te je zbog toga potrebno zahtijevati od tih istih tvornica pročišćavanje vlastitih otpadnih voda. U svakom slučaju, uređaj bi radio i pod ekstremnim uvjetima, ali ne bi bilo poželjno da je konstantno izložen takvim uvjetima. Za samo pročišćavanje otpadnih voda predložene su 3 tehnologije, ovisno o tome koja bude odabrana varirat će i cijena, a radi se o oko 100 milijuna kuna. Kao sistem financiranja navedeni su europski fondovi, a planirano je da uređaj bude pušten u pogon 2010 godine . Ako bi ovu studiju željeli temeljitije proučiti, njen sažetak možete pronaći na stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (www.mzopu.hr).

  Mi kao udruga pozdravljamo to što se konačno počelo nešto događati u smjeru nabavljanja tog prijeko potrebnog uređaja. Iskreno, mislimo da je to već odavno trebalo bit riješeno. U svakom slučaju, nadamo se da će rok za puštanje uređaja u pogon (2010.god.)  bit ispoštovan te da se neće oduljiti zbog eventualne sporosti birokracije.
ekoizvor @ 00:18 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare