Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog
četvrtak, siječanj 22, 2009


fotografija

Izvor fotografije: ateo.cz


    Dragi naši, kao što ste mogli primjetiti prošlo je gotovo mjesec dana od posljednjeg posta koji smo postavili na blog. Uvjeravam Vas da nismo u stanju zimske hibernacije, nego upravo suprotno-zbog silnih obveza i projekata ( o kojima ćete bit pravovremeno obaviješteni) nismo jednostavno stigli, a i pretpostavili smo da Vam baš i nije do ekologije nakon svih zimskih „radosti“ koje su nam obilježile početak ove 2009. godine.

    Naravno, ne mislim na snijeg, poledicu ili slično, nego konkretno na plinsku krizu koja je uzbudila duhove diljem Europe. Iako se ona u Lijepoj našoj nije osjetila u tolikoj mjeri kao kod naših susjeda koji su imali priliku doživjeti ovogodišnje minuse u svoj svojoj veličanstvenosti, ne možemo zanemariti činjenicu da smo i mi bili nadomak toga. Iako je to ovaj put bilo pitanje politike i međusobnog prepucavanja političara nad glavama naroda, pitamo Vas što će se dogodit kad jednom spornog energenta zapravo više ne bude bilo? No nemojmo se ograničit samo na ovih dana toliko spominjanom plinu. Također neobnovljivi izvori energije su i nafta, ugljen, drvo. Uz to što će neobnovljivi izvori energije (kao što im i samo ime govori) jednom zasigurno nestati, njihovom eksploatacijom nepovratno utječemo na sveopću situaciju na planetu, počevši od vjerojatno svima poznatog uništavanja ozona do remećenja statike prostora na kojima su spomenuti energenti crpljeni.

    Sigurno Vam sad pada napamet da alternative nema jer eksploatacija obnovljivih izvora energije nije dovoljna da bi se energijom opskrbilo svekoliko stanovništvo ovog planeta. Zašto je to tako? Živimo u vremenu u kojemu ako to želimo (odnosno, imamo hrpu novca) možemo biti svemirski turist, u vremenu u kojemu se milijarde daju za pokretanje ratnog stroja te je uslijed toga izumljeno sredstvo za masovno uništenje koje nas, doslovno, može zbrisati s lica Zemlje, a i nju skupa s nama. Kad uzmete to u obzir, nije li pomalo čudna tromost kojom se radi na razvoju tehnologija koje bi donijele besplatnu i ekološki prihvatljivu energiju za sve? Možda je ipak to samo obmana za „hipnotisanu gomilu“, kako nas stručno Partibrejkersi nazivaju, i tehnologije su razvijene i postoje, ali njihova masovna uporaba ne odgovara moćnim industrijama koje se zasnivaju na eskploataciji i uporabi neobnovljivih energenata, čiji se utjecaj osjeti u svim porama društva.

    Pitanja je mnogo, a na odgovore ćemo, čini se,  pričekati do iduće ozbiljnije krize ukoliko nešto ne poduzmemo. Do tad Vam toplo savjetujemo da, kao što je to lijepo rekao naš predsjednik u prethodnom postu, izvučete glavu iz pijeska i počmite je koristiti za svoju prvotnu namjenu. Razmotrite malo uzroke i posljedice, nemojte bit žrtve vještih demagoga, te se barem informirajte o alternativama (www.izvorienergije.com).  Promjena počinje od pojedinca i nemojte da Vas itko uvjeri u suprotno! 

ekoizvor @ 22:05 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare