Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog
subota, svibanj 15, 2010

Suočeni sa znanstveno dokazanim činjenicama da je obilno konzumiranje mesnih proizvoda glavni uzrok zagađivanja naše planete, prije ili kasnije moramo si postaviti pitanje; jesmo li mi zaista osobe koje se na pravi način zalažu za ekologiju i spas okoliša u kojem živimo?

U potrazi za takvim odgovorom našli smo se u Zagrebu, na predavanju u organizaciji udruge "Glas životinja", koje je ujedno obilježilo i Dan planete Zemlje , prigodni dan u godini za osvrt na stanje u kojem se planeta nalazi. Inače, " Glas životinja je udruga " koja djeluje u pravcu širenja svjesnosti o jedinstvu čovjeka, životinja i prirode i koja se zalaže za potpunu zaštitu tih jedinstvenih bića koja trebaju imati jednaka prava na život kao i čovjek. 

Danas se zna da je uzgoj stoke za ljudsku prehranu najveći krivac za uništavanje atmosfere, čak puno veći od sve automobilske industrije, jer stoka ispušta mnogo veće količine plina od svih svjetskih vozila. Izravna posljedica širenja pašnjaka je ubrzana sječa pluća svijeta, kišnih šuma, koje svakodnevno nestaju u tisućama hektara. Daljnje neugodne činjenice su erozija i uništavanje plodnog tla koje nestaje pod sječom, te smanjenje poljoprivrednih površina namijenjenih ljudskoj ishrani, u korist žitarica za stočnu hranu.

Mesna industrija je i najveći zagađivač pitke vode na planetu, prosječno dnevno jedna klaonica potroši milijun litara te dragocjene tekućine. Izračunato je da se za jedno govedo tokom njegovog života, za prehranu, uzgoj hrane i preradu potroši oko milijun litara vode! Za svinju je to upola manje, a za perad još dvaput manje količine vode. Da ne uzgajamo stoku, nitko na svijetu ne bi morao umrijeti od gladi, jer bi se moglo prehraniti čak i dvostruko više ljudi! A da ne govorimo o kancerogenim bolestima koje izaziva učestalo konzumiranje mesnih i mliječnih prerađevina obogaćenih hormonima rasta, antibioticima ,nitratima, i svim onim kemikalijama kojima se tretiraju i muče životinje prije klanja i prerade! To su samo neke gole činjenice i najneugodnija istina koju je zaboravio istaknuti veliki ekolog Al Gore, jer je poslije ovih činjenica teško nekoga zvati ekologom ako nije vegetarijanac.

Istina je da u ovom svijetu možemo mijenjati samo sebe, i to je najveći doprinos očuvanju životinja, okoliša i naše majke Zemlje. Posebno je bilo zanimljivo predavanje o novom načinu obrade zemlje koje osim zdrave hrane omogućava i opstanak životinja, kukaca i svih drugih životnih oblika koji čine savršenu bioraznolikost okoliša, te su kao takvi neophodni i nezamjenjivi u svojim životnim funkcijama koje im je dala majka priroda. Takva obrada tla se naziva miroljubiva poljoprivreda, i iako je prinos čak i do pet puta manji od one razarajuće i konvencionalne poljoprivrede, to je jedini ispravan put kojim čovječanstvo mora kročiti ako želi i dalje živjeti na ovom prekrasnom planetu. To bi bio veliki korak za čovjeka, a još veći za čovječanstvo! Danas se godišnje ubija preko 60 milijardi raznih životinja, a to je put kojim jedno visoko razvijeno svjesno biće, kakvim sami sebe nazivamo, ne bi smjelo ići.

Danas smo svijesni da su aktivisti udruge "Glas životinja" veći ekolozi od Alla Gorea i nas, ekoloških aktivista iz Nove Gradiške, zato im od srca zahvaljujemo što su nam otvorili oči i što ćemo poslije njihove prezentacije zasigurno postati vegetarijanci, ili bar preći na piletinu i ribu. To će biti vrlo teška odluka za nas Slavonce, koji se u svim turističkim prospektima reklamiramo kroz kulen i šunku, naše najpoznatije proizvode, uz neizbježnu šljivovicu. Međutim, naša slavonska plodna zemlja daje nam idealne mogućnosti za miroljubivu poljoprivredu i očuvanje prirodnog okoliša kroz razvoj vlastite svijesti, za dobrobit naše lokalne zajednice. Nadamo se će se polagano sve više pojedinaca i udruga odvažiti na taj put, potrebno je samo zakoraknuti i napraviti prvi korak. Ne trebamo čekati nikoga već samo sebe, jer samo smo mi ti koji moraju napraviti prvi korak. Taj prvi je i odlučujući. Na kraju želimo zahvaliti aktivistima "Glasa životinja" na gostoprimstvu, uz obećanje da ćemo se potruditi da im organiziramo prezentaciju i u našem kraju, što bi bio sasvim dobar početak za daljnju suradnju i druženje!

foto

ekoizvor @ 17:50 |Komentiraj | Komentari: 0