Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100533
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog
srijeda, svibanj 14, 2008
    Oni koji prate naš rad već znaju da Ekološka udruga "Izvor" djeluje od 1999. godine. Prvi naziv udruge bio je Multimedijalna udruga "Studeni". Što smo nekada radili, kako smo razmišljali, te kako smo se razvijali možete saznati iz ovog intervjua danog "Zvonu" 2002. godine. Intervju pripremila: Ivana Ćirić

učitavam fotografiju
 
   Multimedijalna udruga "Studeni" je pravni sljednik ranijeg udruženja građana Kazališne družine "Are-Morica" utemeljene 27. svibnja 1997.godine. Pod novim, već navedenim imenom udruga djeluje od listopada 1999. godine, iako je njihov glavni cilj u svezi s ekološkim podizanjem svijesti našeg grada, postoje i mnoge druge aktivnosti kojima se bave. MM "Studeni" je udruga koja želi okupiti mlade ljude na zajedničkim, pozitivnim programima koji prvenstveno služe za poboljšanje kvalitete života samog pojedinca, a kroz različite interesne skupine pojedinca, dolazi, naravno, i pozitivno djelovanje na vlastitu zajednicu. Sama struktura udruge zamišljena ja kao zbir različitih pravaca koji su ipak toliko bliski i isprepleteni da uvijek djeluju kao zajednička cjelina. Tu postoje ekološko-planinarska sekcija, glazbeno-humanitarna, te umjetničko-novinarska. One uglavnom ovise o pozitivnom rješenju budućeg zajedničkog prostora za rad i samofinanciranje. Opširno o svemu čime se bave saznajemo iz intervjua s predsjednikom udruge - Damirom Ivoševićem.

Koji su osnovni ciljevi MM "Studeni"?
    Osnovi cilj naše udruge je da mlade ljude izvedemo iz besperspektivnosti jednoličnog života, zasnovanog na pogrešnim temeljima, gdje su izlasci u zadimljene kafiće i opijanja bez ikakvog kulturnog ili umjetničkog sadržaja postali jedan od stereotipova modernog života mladeži. Vrijeme je da se napokon zaborave političke svađe, postratne traume, te da šira društvena zajednica napokon preuzme odgovornost zbog današnjeg katastrofalnog stanja mladeži u društvu i da još više podrži aktivnost naše udruge.

Jeste li zadovoljni podrškom javnih i državnih ustanova?
    I da i ne. Da, jer sam svjestan da je proces dizanja ekološke, kulturne i humanitarne svijesti jako spor i dugotrajan, kako kod nadolazećih mladih generacija, tako i kod postojećih upravnih struktura lokalne vlasti i javnih i školskih ustanova. Istaknuo bih izvanrednu suradnju s direktoricom Turističke zajednice Nove Gradiške Ljiljom Gičić, voditeljem Hrvatskih voda ispostava Šumetlica Crnac Krstom Slobodnjakom, Gimnazijom Nova Gradiška, radiopostajom hrvatskog radija Nova Gradiška, Planinarskim društvom, misijom OSCE-a Nova Gradiška, Industrijsko-obrtničkom školom, humanitarnom udrugom "Dr.lvan Merz" i najzad, u zadnje vrijeme podrškom gradskog poglavarstva. Onaj drugi odgovor, ne, odnosi se prvenstveno na činjenicu, da iako imamo fantastične rezultate rada, ove godine na naš žiro-račun nije sjela ni kuna pomoći od tog sektora, odnosno iz te lokalne zajednice novogradiškog kraja u kome djelujemo i radimo. Da ne bi bilo greške, napominjem da su nam Hrvatske vode, Turistička zajednica, udruga "Dr.Ivana Merz" i općine Cernik i Rešetari sponzorirali vreće, rukavice i sendviče potrebne za ekološke akcije, ali mi još uvijek sami financiramo troškove goriva, telefona i nemamo osnovnih uvjeta za rad, a ni krov ni adresu.

Mislite li da društvo ima od vas konkretne koristi?
    Kako da ne! Reći ću vam konkretno. Jedna naša ekološka akcija na terenu u stvarnosti košta oko 4.000 kuna: od 15-20 ljudi koji koštaju 100-150kn po pojedincu, troškovi rukavica i vreća, goriva, jela i pića, te prijevoz smeća koje skupimo do gradskih deponija.

A koliko košta dvadesetak takvih ekoloških akcija, bez troškova organiziranja i priprema nekoliko dana prije i bez materijalnih troškova plakatiranja ili telefoniranja?! To su te konkretne koristi koje društvena zajednica ima od nas. Ali još važnije za mene je taj spori i dugotrajan proces podizanja ekološke svijesti koji mi svojim nesebičnim primjerom pokušavamo nametnuti cjelokupnom društvu. Pogledajte ovaj primjer: ako je diplomatska misija OSCE-a našla razlog za financiranje našeg ekološkog časopisa "Studeni", koji smo besplatno podijelili u 13 osnovnih i srednjih škola našeg kraja, zar nije sramota da mi ne možemo naći donatore i sponzore kod onih kojih se to direktno tiče, odnosno društvene zajednice u kojoj djelujemo. Naša ideja je poznata: djeluj lokalno-misli globalno. Našim članovima želimo usaditi pozitivna razmišljanja. Ne želimo razmišljanja poput: "A što netko nešto ne učini za mene?!", već ideju "Što ja mogu učiniti i za druge i za sebe?" To je u stvari pravi način.

Je li ekologija taj pravi način?
    Ne samo da je pravi, već je i najbolji način. Činjenica je da su nam naši očevi i djedovi nesvjesno ostavili prljav okoliš, zagađene vode i potoke, kisele kiše i zatrovan zrak. Teško je nekoga kritizirati, jer mi smo svi u stvari krivi za današnje zatečeno stanje. U biti, cijelo čovječanstvo se razvija u pogrešnom pravcu. Daleko od duhovnosti, suosjećanja, ljubavi prema bližnjem, majci prirodi i okolišu. U velikoj smo opasnosti od neslavne propasti naše civilizacije: ekološke ili nuklearne katasrofe. Današnju djecu roditelji uče sebičnosti: uči i radi za sebe, stvaraj profit i imaj što više i bolje od drugih. Sve su veće razlike bogatih i siromašnih, nestaju granice između stvarnih potreba i bahatog trošenja na besmisleni luksuz. Bjesomučan i sve brži tempo života vodi nas u propast. Sve je više automobila, tvornica zagađivača, opasnih proizvoda za masovnu upotrebu koji razaraju tlo i vode. Većina svjetskih znanstvenika označuje nedostatak pitke vode jednim od najvećih problema trećeg tisućljeća. Nemojmo se zavaravati da je mi imamo dovoljno i da smo ekološki čisti. Pogledajte samo naše vodotokove: Šumetlicu, Adžamovku, Pokotinu ili rijeku Savu. One su odavno postale otpadne vode. Zato je naša ekološka inicijativa samo kap čiste vode u jednom tisućulitarskom buretu otpada. Ali, ako ta naša kap potakne kišu, onda se mijenja sastav bureta u korist čiste vode. Zato je potrebno odgajati nove generacije u ekološkom duhu i mijenjati svijest svih onih koji misle da nemaju ništa s tim.

Što sad trenutno radite?
    Radimo na više pravaca. Ove godine napravili smo već pet konkretnih ekoloških akcija na terenu, a pripremamo ih još mnogo. Našom inicijativom potpisali smo suradnju s gradskim muzejom Nova Gradiška i zajedno sa upravom šuma Nova Gradiška napravljen je obilazak srednjovjekovnih utvrda našeg kraja koje ćemo uskoro početi čistiti od korova i drveća i to zbog same zaštite arheološke građe, a i zbog mogućih budućih turističkih i planinarskih destinacija. Sa Turističkom zajednicom pripremamo niz EKO akcija za dobrobit i boljitak kulture življenja u gradu. Naša glazbena sekcija snimila je pjesmu "Ljubav je ljubav" koja će postati zaštitni znak humanitarnih akcija u korist invalidne djece, a koju vode profesor Mladen Šop i društvo Naša djeca.

 

Tom pjesmom načinjen je prvi korak u sudjelovanju naše udruge u akcijama društva Naša djeca, a nadam se da će ih biti još više. S druge strane, naša sekcija "Glazbenici protiv mina" zajedno sa udrugom Žrtava mina Sisak, priprema singl koji ide u korist žrtava mina cijele Hrvatske, a bit će distribuiran (nadamo se) u cijelom svijetu. U kontaktu smo sa gradskim muzejom Siska u svezi postavljanja izložbe kipova našeg člana Marija Bićanića. Pripremamo i projekt drugog broja časopisa "Studeni" za koji trebamo naći sponzore ili donatore. Veliki uspjeh za našu udrugu je i potvrda gradskog poglavarstva za dobivanje prostorija za samofinanciranje, a to je objekt bivšeg doma Omladine. Uz početna obećanja sredstava za obnovu prostorija iz gradskog proračuna, nadamo se i pomoći nekih inozemnih nevladinih udruga. Potpisan je i dogovor o suradnji s humanitarnom udrugom "Dr. Ivan Merz" Staro Petrovo Selo. Uz njihovu pomoć pokušat ćemo okupiti sve javne idruštvene djelatnike općineStaro Petrovo Selo u cilju saniranja divljih deponija otpada, kojih na tom području ima mnogo i uljepšati izgled parkova istog područja, te provesti akciju postavljanja koševa za smeće. U pregovorima smo i s radio postajom Hrvatskog radija Nova Gradiška o stalnoj dvotjednoj emisiji koju ćemo voditi samostalno. Sa planinarskim društvom imamo odlične odnose i često zajedno sudjelujemo na raznim planinarenjima. Uglavnom "Studeni" svojim radom žele oplemeniti svoju lokalnu zajednicu i u budućem centru za mlade u domu Omladine postaviti kazališnu, pjesničku i glazbenu scenu za naše mlade, što će uz ekologiju i humanitarni rad biti osnova za odgoj budućeg pozitivnijeg i kreativnijeg društva.

Imate li kakvu poruku mladima za kraj?
    Znam da je mladima teško. Nikad se manje brige nije vodilo o njima. Ali, važno je pozitivno razmišljati i još važnije, pozitivno djelovati. Nemojte čekati da netko nešto uradi za vas. Vi sada mijenjate svijet i ovo je vaš svijet. Na žalost, sami se morate izboriti da on bude bolji. Na vaša leđa pao je teret zagađenja okoliša, korupcije i sumljivog morala svih struktura drušva, nezaposlenosti i besperspektivnosti. Ali, zar nije novac slađi i vrijedniji što se teže zaradi? Ne zaboravite još jednu važnu stvar. Svi mi, i dobri i loši, svjesni smo da ste nam vi jedina nada, jer smo se kasno probudili. Zato uopće nemojte sumljati u sebe, već nas povedite u bolji i pravedniji svijet.
ekoizvor @ 14:50 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare