Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog
ponedjeljak, listopad 27, 2008
„STOLIĆU PROSTRI SE“
Bajkovita putopisna reportaža

OTVARANJE POSAVSKE POUČNE STAZE
17. listopada 2008.

    Pomalo neuobičajena akcija predstavljanja turističke ponude našeg kraja (neuobičajena stoga jer ih niti nema mnogo), privukla je pažnju šarolikog pučanstva različitih struktura društva i građanskih staleža.  Niti kišan i prohladan dan nije spriječio hrabro društvo da se suoči sa  izazovom koji nas je vrebao od 11 sati toga dana gospodnjeg 17.10.2008.               
    Svaki gost, promatrač i sudionik ovog skupa je dobro bio upoznat sa programom, iako mi se čini i ne pretjerano spremni na slijed neminovnih događaja .
   A program iliti hodogram (išlo se busom, autom, znači busogram ili autogram op.a.) je izgledao upravo ovako:


H O D O G R A M

    11.00 sati

- Okupljanje uzvanika u Turističkoj zajednici Grada Nova Gradiška,
   Ulica M. A. Relkovića 9
- Odlazak na mjesto otvaranja Posavske poučne ceste.
  Piće dobrodošlice i razgled hotela „SLAVEN“
- Zaustavljanje u središtu Ljupine ispred ploče „SELO LJUPINA“
- Posjet OPG „BERIĆ“ u Ljupini, razgled imanja.
  Degustacija kozjeg sira, jaretine s ražnja i slavonskih vina
- Posjet OPG “SMOLJANAC“ U Ljupini, razgledanje voćnjaka.
  Degustacija voćnih proizvoda – rakije, vina, pekmeza i meda.
  Slavonska zakuska – kruh iz krušne peći i mast, „cicvara“.
- Zaustavljanje ispred ploče „POSAVSKA ŠUMA“
- Zaustavljanje ispred ploče „RIJEKA SAVA“ U Visokoj Gredi
- Posjet OPG „SEKULIĆ“ u Mačkovcu, razgled smještaja i terena za golf.
  Slavonski kolači i kava.
- Zaustavljanje ispred ploče „SELO MAČKOVAC“
- Zaustavljanje ispred udruge „ZLATNE RUKE“ u Dolini, izložba ručnih radova.
- Zaustavljanje ispred ploče „SELO DOLINA“
- Zaustavljanje ispred starinske kuće u Dolini.
- Posjet ribnjaku „PALIJAN“ u Dolini.
  Degustacija šarana na rašljama.
- Zaustavljanje ispred ploče „SELO VRBJE“
- Posjet OPG „BIVOLČEVIĆ“ u Vrbju, razgled farme krava i bikova.
  Degustacija svježeg kravljeg sira i kajmaka.
- Posjet OPG „STIPIĆ“, razgled imanja, degustacija kozjeg sira.
  Večera u domu Općine Vrbje uz  Tamburaški sastav VIII.Regimenta iz Nove Gradiške
  (početak oko 19 sati)


   Kabao kiše nas potjera u malenu prostorijicu Turističke zajednice gdje upravo zbog skučenosti vrlo brzo postadosmo prisni. Od Župana Brodsko-posavskog, dogradonačelnika, župnika, novinara i ostalih predstavnika raznoraznih udruga. Uz riječi uzajamne potpore i hrabrenja, krenusmo na put koji su mnogi već priželjkivali neko vrijeme. Na početnoj točki, uz blagoslov župnika župe Jug, počastismo se pićem dobrodošlice u hotelu „SLAVEN“, pa na prvu destinaciju na sir jaretinu i vino.

foto

    Posjet OPG „BERIĆ“ u Ljupini  započeo je sa zvucima tamburice i dobrodošlicom prepunih stolova zaista vrhunskog sira. Iako je pomladak KUD-a OŠ „Mato Lovrak“ iz Ljupine bio više nego simpatičan, kultura hranjenja je ipak skrenula pažnju većine od simpatičnih malih ljudi. Za one koji ih nisu primijetili, dajemo jedan mali detalj najugodnijeg  iznenađenja toga dana.


Tamburasi
Uploaded by ekoizvor


    Posjet OPG “SMOLJANAC“ u Ljupini, planirani razgled voćnjaka je izostao. Domaćin je ulaz u isti prepriječio sa ovim blagodatima.

foto

   Degustacija voćnih proizvoda – rakije, vina, pekmeza i meda. Slavonska zakuska – kruh iz krušne peći i mast, „cicvara“. Već su tu počela osipanja i dozivanja na okup. Tek smo na drugom mjestu, a ima ljudi koji nas čekaju. Ne smijemo remetiti protokol.

   Posjet OPG „SEKULIĆ“ u Mačkovcu, razgled smještaja i terena za golf. Slavonski kolači i kava. Dobrodošla u svakom pogledu. Tajne pravljenja kolača ostaju u škrinji domaćice, duboko zakopanoj u nasljeđu i tradiciji. Kava ipak dolazi od nekud drugdje. Na žalost hladno vrijeme i pridržavanje redoslijeda, nije nam dozvolio da održimo turnir u mini-golfu iako zasigurno kraće traje od onog klasičnog.

    Zaustavljanje ispred udruge „ZLATNE RUKE“ u Dolini, izložba ručnih radova. Tradicija koja izumire. Ljubav za prošlošću ipak pomalo zaustavlja taj nemilosrdan protok vremena koji  odbacuje vrijednosti kojima su se naši stari dičili.

    Šaran na rašljama, obavezno da se proba. Na žalost, fotografija nema (uz duboko izvinjenje obitelji Palijan), jer mi je aparat pao u ribnjak pa su se slike malo razmazale.

     Posjet OPG „BIVOLČEVIĆ“ u Vrbju, razgledavanje farme krava i bikova.
Degustacija svježeg kravljeg sira i kajmaka. U vodiču piše „kravljeg sira“, nadam se da kajmak nije od bika . Uostalom, njih nisam ni vidio na farmi, osim ako ovaj „mutni“ nije jedan od njih.

foto

   Iako su već neko vrijeme svi stenjali od hrane (piće neću ni spominjati), svi su hrabro stali oko ljupko uređenog stola na OPG-u „STIPIĆ“. I tamo je sve vrvjelo od života, i siguran sam da bi mnogi namjernici uživali u pogledima malenih životinjica.

foto

    Lignja potočna, sabljarka riječna, hobotnica prizemna, sve su to delicije spravljene u stručnim i iskusnim rukama maestra Milana Gašparevića (uvjerio me u autohtonost plodova Panonskog mora). Uz zvuke „VIII. regimente“, domaćin se na kraju, nadahnutim govorom zahvalio svima i poželio da se opet na godinu nađemo sa nadom da će se početi razvijati seoski turizam našega kraja, koji odista ima što za ponuditi. Doduše, mi smo se pripremali za ovakav brzi pohod, ali ipak guštirati jedno mjesto na cijeli dan je ipak drugačije.

foto

   I da ne zaboravim. Neki naši gosti su već pronijeli svijetu vijest o našem gostoprimstvu, pa se tome možemo radovati. Ipak od uha do uha je najbolja reklama.


Japanci
Uploaded by ekoizvor
ekoizvor @ 17:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare