Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog
utorak, prosinac 9, 2008
 
foto

    Pošto nam se opasno približio kraj ove kalendarske godine, odlučili smo da je stvarno krajnje vrijeme da se održi redovna Godišnja sjednica Ekološke udruge Izvor. Naravno, točan datum održavanja spomenute sjednice je bio uvjetovan dolaskom našeg dragog predsjednika Damče, bez kojega to jednostavno ne bi bilo izvedivo.
   

     No, kako to izgleda kad „Izvoraši" organiziraju nešto po službenoj dužnosti ? Kao prvo i osnovno odredili smo dan i vrijeme održavanja sjednice, a izbor je pao na utorak 2.12.2008. s početkom u 19:00 h. Do tog „kobnog" utorka trebalo je štošta obaviti prije nego pustimo sve te ljude koje smo pozvali u svoju „jazbinu". Zaduženja su podijeljena i akcija je počela, a to je ukratko izgledalo ovako-napravi pozivnice, podijeli pozivnice, posudi stolice, sredi prostoriju, organiziraj hranu i pića (samo bezalkoholna).... Uff! Uz cijelu tu strku i frku vjerojatno smo i učinili par propusta, te nismo pozvali neke ljude koje smo trebali stoga im se ovim putem ispričavamo i obećavamo da ćemo iduće godine tu grešku ispraviti Uglavnom, sve je na vrijeme obavljeno, pozvani su se odazvali (iako ne svi) i sjednica je mogla otpočeti.
 

     Za početak sve prisutne je pozdravio predsjednik udruge (Damčo), a zatim je tajnik (Ogi) utvrdio da li imamo kvorum. Nakon toga na red su došle redovne aktivnosti udruge-odluka o promjeni članstva u Upravnom odboru udruge, te odluka o izboru članova za Sud časti. Posljednja odluka koja je došla na dnevni red sjednice je posebno zanimljiva, osobito za redovne članove ove udruge. Naime, radi se o prijedlogu za uvjete redovnog članstva u udruzi. Pošto je i ona, kao i prethodne dvije, usvojena od sad pa nadalje da bi ste održali svoj status redovnog člana Ekološke udruge „Izvor" morat ćete prisustvovati najmanje na tri sastanka godišnje i naravno, pojaviti se na godišnjoj sjednici. U suprotnome, Vaše redovno članstvo će se degradirati u pridruženo. To se zove tjeranje discipline! Hehe-ali nije stvar ni u tome. Smatramo da bi bilo u redu da se „uspavani" članovi barem djelomično aktiviraju u radu udruge, naravno ako im je do ciljeva zbog kojih su se učlanili još uvijek stalo, jer ako to članstvo postane „mrtvo slovo na papiru" čemu onda sve skupa?! Tu je i problem ostvarivanja kvoruma koji, nadam se, ne moram dodatno pojašnjavati.   
 
     Uslijedilo je Izvješće o ovogodišnjem radu i program za 2009. godinu. Ukratko, nabrojeni su svi eko-projekti u kojima smo ove godine sudjelovali i one na čijemu ostvarenju radimo: zaštita bunkera, snimanje eko-filmova, održavanje predavanja po školama, trasiranje biciklističke staze, uništavanje ambrozije, eko-patrole na divljim deponijama,  kartiranje planinarskih puteva i znamenitosti Psunja , te sanacija kule Gračanica i proglašenje Psunja parkom prirode, a detaljnije ih možete proučiti na našim stranicama. Na spomenutim projektima surađujemo s mnogim gradskim institucijama, te nam je izuzetno žao što se neki od predstavnika istih nisu odazvali, npr. iz Šumarije s kojom smo surađivali na projektu izrade karata nije bio nitko, jer znamo da bi sa svojim prijedlozima i idejama doprinjeli  diskusiji koja je uslijedila između nas „Izvoraša" i naših gostiju jer su sad i oni došli na red.
Raspravljalo se o svemu-od sporosti nadležnih da se nešto pokrene i manjka međusobne komunikacije do one stalno ponavljane da se nema novca ni za „bitnije" stvari-kakva ekologija...Nikako im objasniti da se životom prema ekološkim standardima može znatno uštedjeti Pošto su na sjednici bili prisutni i predstavnici ostalih udruga, zaključili smo da  u nedostatku sluha za naše ideje moramo ostvariti bolju međusobnu komunikaciju i više se podupirati.
Pred sam kraj ove vrlo kvalitetne diskusije je gđa. Ljiljana Siročić, tajnica Turističke zajednice, predložila suradnju na ideji koju smatramo odličnom. Radi se o  osiguravanju statusa spomenika kulture stablima magnolije pred Gimnazijom i živom fosilu ginku bilobi u parku zbog bojazni da bi se nesavjesnim ponašanjem mogli uništiti.
 
     Time je službeni dio zaključen, te nas je sve dopredsjednik Viki pozvao na daljnje druženje uz razne bezmesne delicije koje smo priredili ponajviše zbog našeg predsjednika, inače okorjelog vegetarijanca koji meso ne jede ni u tragovima. Ne mogu ne spomenuti jednu zgodu kad je odbio gumene bombone jer sadrže želatinu životinjskog podrijetla.      
Tako je okončana još jedna Godišnja sjednica Ekološke udruge „Izvor". Zahvaljujemo svim sudionicima na dolasku i izuzetno nam je drago što možemo reći da u svojoj borbi za prava čovjeka na bezgranično uživanje u ljepotama prirode nismo sami!
ekoizvor @ 18:17 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare