Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog
ponedjeljak, studeni 1, 2010

Dragi naši, ususret  blagdanu Svih svetih, danu kad se prisjećamo naših voljenih koji su napustili fizički svijet, prisustvovali smo iznimno zanimljivom predavanju na tematiku  "Razmišljanja o danu mrtvih". 

Da pojasnim, ovo je drugo u ciklusu od ukupno 12 predavanja o liku i djelu dr. Rudolfa Steinera, začetnika  biodinamičke poljoprivrede i antropozofije,  najpoznatijeg prema osnivanju waldorfske škole koja promiče umjetnost pokreta, euritmiju i čuvenu waldorfsku pedagogiju. Predavanje na već spomenutu temu “Razmišljanja o danu mrtvih” približilo nam je Steinerove zaključke vezane uz fenomene koji nastaju uslijed fizičke smrti ljudskog bića.  Saznali smo što se zbiva poslije fizičke smrti, kakva je važnost sjećanja I ljubavi prema umrlima, , te još mnogo detalja vezanih uz ovaj mistični fenomen koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

S obzirom na pitanja koja su uslijedila završetkom predavanja možemo samo zaključiti da he rad i djelo dr. Steinera  prezentirano od strane prof. Matajčevića ostavilo izniman dojam na okupljene, te Vam toplo preporučam slijedeće koje će se održati u četvrtak 25.11.2010. u predavaonici nove sportske dvorane.  Detalje ovoga predavanja nećemo iznosit pošto smo u 90 min. koliko je trajalo čuli toliko zanimljivih informacija da smatramo da bi to stvarno bilo deplasirano, no izdvojit ćemo detalj koji je  s ekološke strane vrlo zanimljiv. 

Naime, prema Steineru jedino čista svjetlost svijeće je ono što duše umrlih mogu vidjeti, ono što im osvjetljava tamu u zagrobnom životu dok čekaju pročišćenje. Ovo se osobito odnosi na pojedince koji su tijekom fizičkog života bili izuzetno vezani za materijalni svijet, njima ta  tmina  pogotovo teško pada. Pošto je svjetlost raznobojnih lampiona prigušena, nije im dovoljno jaka te ne daje željeni efekt. 

U svakom slučaju, nakon izgaranja sadržaja lampiona nastaje mnoštvo plastičnog  otpada koji se u najvećem broju slučajeva ne zbrinjava adekvatno, te ostaje kao problem generacijama koje dolaze.   I ptice na grani već znaju kolik je vijek razgradnje plastike. Svakako razmislite o zaključcima dr. Steinera,  te posjetite slijedeće predavanje, ako zbog ničega drugoga onda barem da se uvjerite da nije baš istina kako je Nova Gradiška grad bez sadržaja.

 

ekoizvor @ 15:59 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare