Službeni blog Ekološke udruge
"Izvor"
SLUŽBENA STRANICA
Brojač posjeta
100379
Svjetski sat

Zabavno i ozbiljno
Divlji deponiji
Zašto je ilegalno odlagalište otpada opasno?

Zbrinjavanje otpada

Translator
Misao vodilja
"Šuma je savršena ekološka tvornica. Idealno stanište za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka."

Blog
četvrtak, srpanj 24, 2008

U Hrvatske šume d.o.o. su odlučili "očistiti" dio izletišta Strmac. Primijetili smo također da im se jako žuri kako bi to napravili što prije. Ovdje, u prijašnjem postu, možete pročitati da su u Hrvatskom šumarskom društvu Nova Gradiška priznali (imamo i pisani dokument) kako su šume ugrožene od lošeg gospodarenja. Mi ekolozi to vrlo dobro znamo, ali nam ne daju za pravo. Na kraju krajeva ipak nam je drago da su to sami priznali
Prije dva dana nam se javio jedan bloger sa svojim viđenjem ovdašnjih prilika pa svakako preporučujemo da i to pročitate.

Pretpostavljamo da većina pučanstva ove države nije nikada čula za izletište Strmac pa ćemo vam u donjem tekstu obrazložiti zašto je nama "Izvorašima", ali i mnogim zaljubljenicima u prirodne ljepote naše lijepe Slavonije,  stalo do izletišta Strmac kao i do najviše slavonske planine Psunj.



Izletište Strmac smješteno je u podnožju gorja Psunj ispod brijega Strmac (461m nad morem), a okruženo je sa svih strana miješanom šumom (crnogorica i bjelogorica). Postavljeno je u prekrasnoj, prema jugu otvorenoj, dolini, kojom protječu gorski potoci Šumetlica u koju se na samom Strmcu ulijeva Begovica, dok je sa sjeverne strane zaštićeno od vjetrova visokim Psunjem, na kojem je i najviša kota Slavonije - Brezovo polje sa 988m nad morem. Izletište je oko dvanaest kilometara udaljeno od Nove Gradiške, željezničke pruge i Auto ceste Zagreb - Lipovac.
Strmac je uređen kao ljetovalište 1930. godine, iste godine Nova Gradiška je proglašena gradom, osniva se "Dioničarsko društvo za podizanje turizma i ljetovališta - Nova Gradiška", gdje između ostaloga stoji:

"U posljednje dvije godine, a naročito, od kako je sagrađen državni sanatorij za slabunjavu djecu u gori Psunj nedaleko sela Šumetlica (općina Cernik, Srez Nova Gradiška) počelo je općinstvo iz naše okolice, da taj kraj sve više i više posjećuje.
Prirodna ljepota ovoga kraja, nepoznata mnogima iz najbliže okolice, čist i zdrav gorski zrak, nepregledna šuma izmiješana bjelogoricom i crnogoricom, divna dolina bistrih gorskih potoka zaklonjena od svakog oštrog vjetra s jedinim izgledom na jug u bosanske planine, te divno bistro gorsko umjetno jezero, vlasništvo Novogradiške imovne općine, privuklo je prošle godine mnogo posjetilaca, iako ti posjetioci nisu imali ni gostionice gdje bi mogli dobiti hrane i okrepe, niti zgodna zaklona za slučaj nepogodna vremena, kiše i bure.
Svi ovi razlozi, a najviše zdravlje toga kraja, ponukalo je potpisane osnivače, da su odlučili osnovati u Novoj Gradiški, dioničarsko društvo pod imenom: "Šumetlica - dioničarsko društvo za podizanje turizma i ljetovališta Nova Gradiška". Tomu društvu bi bila svrha da u okolici Nove Gradiške, a naročito u planinskom kraju gore Psunj oko mjesta i rijeke Šumetlica, podiže i unapređuje turizam i zdravstvo osnivanjem ljetovališta, hotela i planinskih kuća po primjeru ostalih kulturnih naroda." Od odziva našega zavisi jesmo li i mi dorasli da pođemo tragom onih naroda, u čije je krajeve mnogi od nas idu i ostavljaju svoje novce u njihovim ljetovalištima, a da za te naše novce u zamjenu od njih ništa ne dobivamo. Nova Gradiška, 15. aprila 1930."

Tako je pisalo na plakatu za osnivanje dioničkog društva za izgradnju hotela na Strmcu. Hotel je izgrađen i izletište je postalo poznato ne samo u bivšoj državi u kojoj se nalazila i Hrvatska, nego i šire u Europi, o čemu imamo svjedočanstvo dvojice engleskih novinara koji su tada obilazili ljetovališta i u brošuri ili prospektu iz toga vremena stoji ovako:

"Da bi se donekle vidjelo što i strane novine o ovom kraju kažu, spomena je vrijedan izvadak iz uglednog engleskog lista Timber Journal London, koji doslovce u broju od 23. siječnja 1932. godine, a povodom izleta dva ugledna publicista, kaže:
Sasvim apstrahirajući od novčane vrijednosti ovih jedinstvenih šuma, one sadržavaju drugo neprocijenjeno blago, jedno od kojih je vrlo dobra klima, koja se može naći samo u kultiviranim šumama.
Uviđajući ovu vrijednost hoteli i sanatoriumi su sagrađeni u sredini šuma od kojih su najsavršeniji oni kod Nove Gradiške."

Među osnivačima dioničkog društva ima i Židova koji grade otmjene vile na Strmcu prije Drugog svjetskog rata. Poslije rata sve izgrađeno nacionalizirano je i postaje državno vlasništvo. Hotel mijenja ime u "Hotel Strmac" i postaje vlasništvo državnog poduzeća "Vinogorje" koje skrbi o njemu i upravlja sve do Domovinskog rata, a neke od kuća za odmor dobivaju Društvo "Naša djeca" iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Intenzivna obnova i izgradnja na Strmcu počinje 1952. godine i posjete su veoma velike, posebice u vrijeme praznika i dok traje sezona kupanja. Propagandni prospekt iz toga vremena govori ovako:

"Izletnici, ferijalci, grupni izletnici, sportaši kao i pojedinci mogu na prekrasnim terenima razapeti šatore. Svakako, onaj koji jednom osjeti miris šuma i livada te doživi prirodu na Strmcu, uvijek će željeti da ovamo dođe. Svake godine ovdje ljetuje stotine pionira i omladine, koji uz zvukove gitara i logorske vatre daju oduška svojoj razdraganoj mladosti. Kad u noći utihne posljednji akord gitare i smijeh, ostaje pjesma zrikavaca, rika jelena ili neki povik stražara koji bdi nad logorom".

Umjetno jezero se betonira i postaje bazen za kupanje, a ispod njega uređuje se jezero za vožnju čamcima. Još kasnije grade se filteri i dovod vode u bazen iz gornje akumulacije koja je napravljena tako da u slučaju nevremena ili naglih kiša zadrži prvi nalet bujice i zadrži mulj i razne naplavine kako ne bi došle u bazen. Pred sam Domovinski rat o Strmcu vodi brigu "Turističko društvo Strmac" iz Nove Gradiške i izletište doživljava renesansu. Uloženo je mnogo novaca, razumijevanjem tadašnjih općinskih vlasti, i mnogo novoga izgrađeno i popravljeno. Vikend-naselje sa oko tridesetak kuća za odmor je ukras Strmca. Imaju struju, vodu a izgrađeni su suvremeni sanitarni čvorovi koji niti najmanje ne zagađuju okoliš. Izgrađeni su asfaltirani tereni za male sportove: odbojku, košarku i rukomet, odnosno mali nogomet, trim staza, očišćeni i izgrađeni izvori pitke vode te popravljeni putovi i parkirališta. "Planinarsko društvo Strmac" uređuje i obilježava kilometre i kilometre staza i putova po cijelom Psunju. Strmac je stjecište mnogih lovaca iz zemlje i inozemstva, jer šume su bogate raznovrsnom divljači od jelenske i srneće do divljih svinja pa čak i muflona (divljih ovaca), lako je Strmac udaljen samo desetak kilometara od grada, po ljeti je ovdje biti pravi užitak. Za najvećih vrućina na Strmcu je temperatura zraka uvijek za desetak stupnjeva niža i tako pruža ugodnu zaštitu.

Na Strmcu i u njegovoj okolici obitava oko dvadesetak vrsta ptica stanarica i selica, vjeverice, česti posjetitelji su i lisice, a ako imate sreću, možete vidjeti i divlju mačku. U potoku Begovici i danas obitavaju riječni rakovi i potočna pastrmka.
Na malenom prostoru rastu: bor, jela, ariš, smreka, čempres, tisa, uz bjelogoricu: hrast, bukvu, lipu, kesten-divlji i pitomi, brijest, grab, javor, bagrem, johu, vrbu i bazgu što daje zraku takovu kvalitetu koju ima rijetko koje izletište u sjevernom dijelu Hrvatske. Strmac je svakako jedan od najljepših bisera u Lijepoj našoj.
Nažalost došao je Domovinski rat, u kojem je izletište Strmac pretrpjelo strahovita razaranja. Kuće za odmor su totalno uništene i devastirane, a kompletno izletište je zapušteno i zaraslo. Preustrojem lokalne uprave i samouprave, Strmac potpada pod novoustrojenu Općinu Cernik. Sve do 1995. godine, odnosno do Redarstveno-vojne akcije "Bljesak" u hotelu i u izletištu su pripadnici Nepalskog bataljuna iz sastava UNPROFOR-a i civilnom pučanstvu je pristup onemogućen. Poslije njihovog odlaska ostao je potpuno uništen čak i zapaljen hotel, ali se polako počinju vraćati izletnici. Čisti se malo po malo, livada po livada, pa bazen, te se čak otvara i jedna gostionica. Konačno 1999. godine organizirano se pristupa čišćenju i uređenju izletišta. Turistička zajednica Općine Cernik uz pomoć Turističke zajednice grada Nova Gradiška kreće u akciju u kojoj je uklonjeno više od 60 kubnih metara raslinja i drveta koje je u proteklih osam godina naraslo. Planinarsko društvo "Strmac" uređuje među prvima svoj dom koji su dobili na korištenje od Šumarije Nova Gradiška i livadu pokraj doma. Pročišćavanjem trase odakle prolaze strujni vodovi stekli su se uvjeti za priključenje struje kućama za odmor što ih je nekoliko već i učinilo.

Radovi se nastavljaju i dalje. U planu je izgradnja više mostova preko vodotoka, dječjeg igrališta, pošte, te trgovine u kojoj bi izletnici mogli po povoljnim cijenama nabaviti sve što im je potrebno. Planira se uređenje sanitarnih čvorova, čišćenje izvora, produbljivanje gornjeg i donjeg jezera, zidanje roštilja i pečenjara, ali od materijala koji se nalazi na Strmcu i njegovoj okolici, te izrade stolova i klupa.
Treba još: obilježiti staze za vožnju biciklima, osposobiti trim-stazu i urediti sportske terene, veliko parkiralište dovesti u funkciju, postaviti putokaze i znakove po izletištu.

Za vrijeme Domovinskog rata vojne operacije vodile su se na samom vrhu Psunja na Brezovom polju (988m/nm, najviši vrh Slavonije), gdje se nalazi odašiljač HRT-a. Zbog njega sam vrh je bio česta meta neprijatelja. Odašiljač su uz posadu čuvali i Hrvatski vojnici kojih je u njegovoj obrani poginulo čak petnaest. Većina ih je poginula od mina koje je neprijatelj posijao po cijelom Psunju. Većina tih nesretnih naprava je uklonjena, ali treba se još uvijek dobro čuvati i ne bez provjerenih vodiča polaziti u avanture koje mogu nesretno završiti. Mnogi planinarski putevi i staze još godinama će biti "neupotrebljivi", za čim svi možemo žaliti.

Polako ali sigurno tjeramo strah iz ovih naših prekrasnih i bogomdanih šuma i uz pomoć prijatelja koji nam dolaze u posjete iz drugih gradova. Uz pomoć turističkih zajednica, okolnih općina i gradova, Turističke zajednice brodsko-posavske, Turističke zajednice Hrvatske i uz mnoge zaljubljenike u Strmac pokušat ćemo vratiti stari sjaj ovom "biseru" zračnog turizma i vratiti ga znatiželjnicima, izletnicima, planinarima.



Pokušat ćemo, piše na kraju teksta iznad. No, hoćemo li u tome i uspjeti ipak ovisi prvenstveno od lokalnih (i onih iznad) vlasti kod kojih, usudimo se reći, vlada totalna apatija prema očiglednom propadanju izletišta. Je li to zbog nekih "igara" iza zastora ili su ljudi koji o tome odlučuju jednostavno takvi, pokazat će vrijeme.
ekoizvor @ 23:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare